Εάν ρίξετε ένα σφυρί και ένα φτερό μαζί, ποιο θα φτάσει πρώτο στο έδαφος; Στη Γη, είναι το σφυρί, αλλά ο μόνος λόγος είναι η αντίσταση του αέρα;

Οι επιστήμονες ακόμη και πριν ο Γαλιλαίος συλλογιστεί και δοκιμάσει αυτό το απλό πείραμα και πιστέψει ότι, χωρίς την αντίσταση του αέρα, όλα τα αντικείμενα θα έπεφταν με τον ίδιο τρόπο. Ο Γαλιλαίος δοκίμασε ο ίδιος αυτή την αρχή και σημείωσε ότι δύο βαριές μπάλες με διαφορετικές μάζες έφταναν στο έδαφος ταυτόχρονα, αν και πολλοί ιστορικοί είναι σκεπτικοί ότι έκανε αυτό το πείραμα από τον περίφημο πύργο της Πίζας όπως αναφέρει η λαϊκή παράδοση.

Ένα καλό μέρος χωρίς αντίσταση από τον αέρα για να ελέγξουμε την αρχή της ισοτιμίας είναι η Σελήνη, και έτσι το 1971, ο αστροναύτης David Scott του Απόλλων 15 έριξε ένα σφυρί και ένα φτερό μαζί προς την επιφάνεια της Σελήνης. Σίγουρος αρκετά, όπως οι επιστήμονες συμπεριλαμβανομένου του Γαλιλαίου και του Αϊνστάιν είχαν προβλέψει, είδε τα αντικείμενα να φτάνουν στην σεληνιακή επιφάνεια ταυτόχρονα. Η υποδειχθείσα αρχή της ισοδυναμίας δηλώνει ότι η επιτάχυνση ενός αντικειμένου λόγω της βαρύτητας δεν εξαρτάται από την μάζα, πυκνότητα, σύνθεση, χρώμα, σχήμα, ή οτιδήποτε άλλο. Η αρχή της ισοδυναμίας είναι τόσο σημαντική για τη σύγχρονη φυσική που το βάθος και η έκτασή της ακόμα εξετάζονται και δοκιμάζονται μέχρι και σήμερα.