Διεθνής Διαστημικός ΣταθμόςΗ συναρμολόγηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα αεροδιαστημικής μηχανικής που διεξάγεται σε χαμηλή τροχιά από κοινοπραξία αποτελούμενη από κυβερνητικές και διακυβερνητικές υπηρεσίες διαστήματος.

Η Zarya, η πρώτη μονάδα του ISS, εκτοξεύτηκε από έναν πύραυλο Proton στις 20 Νοεμβρίου 1998. Η STS-88 ακολούθησε δύο εβδομάδες μετά την Zarya, κουβαλώντας τη μονάδα Unity, η πρώτη από τις τρεις κομβικές μονάδες. Αυτές οι δύο κεντρικές μονάδες του ISS παρέμειναν χωρίς πλήρωμα για τον επόμενο ενάμιση χρόνο, μέχρι τον Ιούλιο του 2000 όπου προστέθηκε η ρωσική μονάδα Zvezda, επιτρέποντας ελάχιστο πλήρωμα δύο αστροναυτών να είναι μόνιμα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS: International Space Station).

Όταν ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα έχει όγκο περίπου 1.000 κυβικά μέτρα, μάζα περίπου 400.000 κιλά, ισχύς περίπου 100 κιλοβάτ, ένα μεταλλικό στήριγμα μήκους 108,4 μέτρων, μονάδες μήκους 74 μέτρων, και ένα πλήρωμα έξι ατόμων. Για να συναρμολογηθεί ο σταθμός θα χρειαστούν περισσότερες από 40 πτήσεις από διαστημικά λεωφορεία, και από ρώσικους πυραύλους Proton.

Ο ISS αποτελείται από 13 κύριες μονάδες: πέντε αμερικανικές μονάδες (Destiny, Unity, Quest, Tranquility and Harmony), πέντε ρωσικές μονάδες (Zarya, Zvezda, Pirs, Poisk and Rassvet), δύο ιαπωνικές μονάδες (την JEM-ELM-PS και την JEM-PM) και μία ευρωπαϊκή μονάδα (Columbus). Μία ακόμη μονάδα των ΗΠΑ (η Leonardo PMM) και μία ρωσική (η Nauka) προγραμματίζεται να προστεθούν στο σταθμό.

Αν και δεν είναι μόνιμα συνδεδεμένα με τον ISS, τα Multi-Purpose Logistics Modules (MPLMs) αποτελούν μέρος του ISS κατά τη διάρκεια ορισμένων αποστολών. Ένα MPLM είναι συνδεδεμένο στην μονάδα Harmony και χρησιμοποιείται για ανεφοδιασμό.

Τα διαστημικά σκάφη που είναι συνδεδεμένα στον ISS επεκτείνουν τον συνολικό όγκο. Τουλάχιστον ένα διαστημόπλοιο Soyuz είναι πάντα συνδεδεμένο ως «σωσίβια λέμβο» και αντικαθίσταται κάθε έξι μήνες με ένα νέο Soyuz, στο πλαίσιο αλλαγής του πληρώματος.

Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε τη σειρά με την οποία οι διάφορες μονάδες συνδέθηκαν ή πρόκειται να συνδεθούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στον πίνακα υπάρχουν οι μάζες και οι διαστάσεις των μονάδων.