Νεαρό Σμήνος Αστέρων
Το σκονισμένο αστρικό βρεφοκομείο RCW 49 περιβάλλει το νεαρό σμήνος αστέρων Westerlund 2 σε αυτή την αξιοσημείωτη σύνθεση από φωτογραφίες εκτός του ορατού φωτός. Δεδομένα από υπέρυθρη ακτινοβολία προέρχονται από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer και εδώ εμφανίζονται σε μαύρο και άσπρο, συμπληρώνοντας τα δεδομένα ακτίνων Χ του Chandra (ψευδή χρώματα) από τα θερμά αστέρια στη κεντρική περιοχή του σμήνους.

Κοιτώντας προς το μεγάλο νότιο αστερισμό Centaurus οι φωτογραφίες από τα διαστημικά τηλεσκόπια αποκαλύπτουν αστέρια και δομές κρυμμένα από τα οπτικά τηλεσκόπια λόγω της σκόνης.

Το Westerlund 2 είναι μόλις δύο εκατομμυρίων ετών ή και λιγότερο, και περιέχει μερικά από τα πιο φωτεινά, μαζικά και επομένως βραχύβια αστέρια του Γαλαξίας μας. Υπέρυθρες υπογραφές πρωτο-πλανητικών δίσκων έχουν επίσης εντοπιστεί στη περιοχή με έντονο σχηματισμό αστέρων. Η εκτιμώμενη απόσταση του σμήνους είναι 20.000 έτη φωτός, και η πλευρά του τετραγώνου από τα δεδομένα του Chandra, στο κέντρο της εικόνας, είναι 50 έτη φωτός.