Ασυνήθιστη Ουρά
Τι είναι αυτό το περίεργο αντικείμενο; Το αντικείμενο που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από επίγειες παρατηρήσεις του LINEAR στις 6 Ιανουαρίου, εμφανίστηκε αρκετά ασυνήθιστο και χρειάστηκε περαιτέρω διερεύνηση με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Αυτό που φωτογράφισε το Hubble δείχνει ότι το P/2010 A2 είναι διαφορετικό από οποιοδήποτε αντικείμενο έχουμε δει ποτέ μέχρι σήμερα. Με τη πρώτη ματιά, το αντικείμενο φαίνεται να έχει την ουρά ενός κομήτη. Η κοντινή παρατήρηση, ωστόσο, δείχνει ένα πυρήνα 140 μέτρων που αντισταθμίζεται από το κέντρο της ουράς, πολύ ασυνήθιστη δομή κοντά στον πυρήνα και κανένα διακρινόμενο αέριο στην ουρά.

Γνωρίζοντας ότι το αντικείμενο περιστρέφεται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία, μια πρώτη υπόθεση φαίνεται να εξηγεί όλες τις γνωστές ενδείξεις είναι ότι το P/2010 A2 είναι συντρίμμια που προέρχονται από τη πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ δύο μικρών αστεροειδών. Αν αληθεύει, η σύγκρουση έγινε με πάνω από 15.000 χιλιόμετρα την ώρα – πέντε φορές τη ταχύτητα μιας σφαίρας από καραμπίνα – και απελευθέρωσε ενέργεια καθ’ υπέρβαση μιας πυρηνικής βόμβας.

Η πίεση από το φως του ήλιου άπλωσε τα συντρίμμια σε μια ουρά. Μελλοντική μελέτη του P/2010 A2 μπορεί να μας δείξει τη φύση της σύγκρουσης και να βοηθήσει την ανθρωπότητα να κατανοήσει καλύτερα τα πρώτα χρόνια του Ηλιακού μας συστήματος, όταν συνέβαιναν πολλές παρόμοιες συγκρούσεις.