Σκόνη και το Νεφέλωμα Έλικας
Η σκόνη καθιστά αυτό το κοσμικό μάτι να φαίνεται κόκκινο. Η μυστηριώδης εικόνα, από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer, δείχνει υπέρυθρη ακτινοβολία από το καλά μελετημένο Νεφέλωμα Έλικας (Helix Nebula ή NGC 7293) περίπου 700 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Υδροχόου.

Με διάμετρο δύο έτη φωτός, το πέπλο της σκόνης και αερίου γύρω από ένα κεντρικό λευκό νάνο έχει από καιρό θεωρηθεί ένα άριστο παράδειγμα ενός πλανητικού νεφελώματος, που αντιπροσωπεύει το τελικό στάδιο στην εξέλιξη ενός αστεριού παρόμοιο με τον Ήλιο. Αλλά τα δεδομένα του Spitzer δείχνουν το κεντρικό άστρο του νεφελώματος βυθισμένο σε μια εκπληκτικά φωτεινή υπέρυθρη λάμψη.

Μοντέλα προτείνουν ότι η λάμψη παράγεται από ένα δίσκο συντριμμιών σκόνης. Ακόμα και αν το υλικό του νεφελώματος εκτινάχθηκε από το αστέρι πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, η κοντινή σκόνη θα μπορούσε να προκληθεί από συγκρούσεις αντικειμένων σε μια ζώνη ανάλογη με τη Ζώνη Kuiper στο ηλιακό μας σύστημα ή στο Νέφος του Oort. Διαμορφωμένα στο μακρινό πλανητικό σύστημα, τα σώματα, που μοιάζουν με κομήτες, θα είχαν επιβιώσει ακόμη και τα δραματικά τελευταία στάδια της εξέλιξης του αστεριού.