Γαλαξιακή Συγχώνευση
Πού σχηματίζονται τα αστέρια όταν συγκρούονται οι γαλαξίες; Για να μας βοηθήσει να το μάθουμε, οι αστρονόμοι φωτογράφισαν τη κοντινή γαλαξιακή συγχώνευση του NGC 2623 σε υψηλή ανάλυση με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 2007.

Η ανάλυση αυτής της εικόνας του Hubble και οι εικόνες του NGC 2623 στο υπέρυθρο φως από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer, στις ακτίνες X από το XMM-Newton, και σε υπεριώδες φως από το GALEX, δείχνουν ότι δύο αρχικά σπειροειδείς γαλαξίες φαίνονται τώρα να είναι σε μεγάλο βαθμό συγχωνευμένοι και ότι οι πυρήνες τους είναι ενωμένοι σε έναν ενεργό γαλαξιακό πυρήνα (AGN).

Ο σχηματισμός των άστρων συνεχίζει γύρω από το πυρήνα κοντά στο κέντρο της εικόνας, κατά μήκος των δύο ουρών από κάθε πλευρά, και ίσως ήταν αναμενόμενο, σε μια περιοχή εκτός πυρήνα επάνω αριστερά όπου εμφανίζονται οι συστάδες των φωτεινών μπλε αστεριών. Οι γαλαξιακές συγκρούσεις μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και να διαρκέσουν αρκετά βαρυτικά καταστροφικά περάσματα. Ο NGC 2623, γνωστός και ως Arp 243, εκτείνεται σε 50.000 έτη φωτός και βρίσκεται περίπου 250 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά προς τον αστερισμό του Καρκίνου (Cancer). Αναπαράσταση των αρχικών γαλαξιών και πώς συγχωνεύτηκαν οι γαλαξίες είναι συχνά δύσκολο, μερικές φορές αδύνατο, αλλά γενικά σημαντικό ώστε να γίνει κατανοητό το πώς εξελίχθηκε το σύμπαν μας.