Το Απώτερο Γαλαξιακό Συγκρότημα
Μπορούμε να δούμε πίσω στην αρχή του σύμπαντος; Στη πραγματικότητα μπορούμε – δεδομένου ότι το φως χρειάζεται το χρόνο όσο την ηλικία του σύμπαντος για να το διασχίσει. Η παρατήρηση μακρινών αντικειμένων, ως εκ τούτου, μας λέει για το πώς ήταν το σύμπαν στο παρελθόν, ακόμη και κοντά στην αρχή του.

Δεδομένου ότι τα τηλεσκόπια είναι πύλες στο χρόνο, οι παρατηρήσεις των μακρινών ομάδων μπορεί να χρησιμοποιηθούν, για να ερευνήσουμε πότε και πώς αυτά τα τεράστια συγκροτήματα γαλαξιών σχηματίστηκαν. Το προηγούμενο ρεκόρ redshift (μετατόπιση στο ερυθρό) για ένα σύμπλεγμα γαλαξιών ήταν περίπου 1,5, που αντιστοιχεί σε περίπου εννέα δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Πρόσφατα, με τη χρήση δεδομένων ακτίνων X από το τηλεσκόπιο Chandra X-Ray, εντοπίστηκε ένα νέο απομακρυσμένο σύμπλεγμα. Στην εικόνα φαίνεται το JKCS041 με redshift 1,9, που αντιστοιχεί σε περίπου ένα δισεκατομμύριο έτη φωτός μακρύτερα από το προηγούμενο ρεκόρ. Το θερμό αέριο ακτίνων Χ που επιβεβαίωσε τη φαινομενική συγκέντρωση γαλαξιών ως ένα πραγματικό σμήνος γαλαξιών εμφανίζεται στην εικόνα σε διάχυτο γαλάζιο, μαζί με πολλά αστέρια από το δικό μας γαλαξία. Το JKCS041 φαίνεται σήμερα όπως ήταν όταν το σύμπαν είχε το ένα τέταρτο της σημερινής ηλικίας του.