Ιαπετός: Ένα Χρωματισμένο Φεγγάρι
Τι συνέβη στο φεγγάρι Ιαπετός του Κρόνου; Μεγάλα τμήματα αυτού του παράξενου κόσμου είναι σκοτεινά όπως ο άνθρακας, ενώ άλλα είναι τόσο φωτεινά όπως ο πάγος. Η σύνθεση της σκοτεινής ύλης είναι άγνωστη, αλλά υπέρυθρα φάσματα δείχνουν ότι περιέχει ενδεχομένως κάποια σκοτεινή μορφή του άνθρακα.

Ο Ιαπετός έχει επίσης μια ασυνήθιστη ισημερινή κορυφογραμμή που τον κάνει να φαίνεται σαν ένα καρύδι. Για μας να βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό το φαινομενικά ζωγραφισμένο φεγγάρι, η NASA κατεύθυνε το διαστημικό σκάφος Cassini, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο, να ορμήσει στα 2.000 χιλιόμετρα από το φεγγάρι το 2007.

Η τροχιά του Cassini επέτρεψε την πρωτοφανή απεικόνιση του ημισφαιρίου του Ιαπετού, από τα 75.000 χιλιόμετρα μακρυά, που είναι πάντα καταληκτικό. Ένας τεράστιος κρατήρας σύγκρουσης που φαίνεται στο Νότο και καλύπτει μια τεράστια περιοχή 450 χιλιομέτρων εμφανίζεται επάνω από έναν παλαιότερο κρατήρα παρόμοιου μεγέθους. Η σκοτεινή ύλη καλύπτει περισσότερο το ανατολικότερο τμήμα του Ιαπετού, τους σκουρόχρωμους κρατήρες και τα υψίπεδα.

Κοντινή εξέταση δείχνει ότι η σκοτεινή επίστρωση βρίσκεται συνήθως στον ισημερινό του φεγγαριού και είναι μικρότερη από ένα μέτρο πάχος. Η επικρατέστερη υπόθεση αναφέρει ότι η σκοτεινή ύλη είναι ως επί το πλείστον βρωμιά που έχει απομείνει όταν σχετικά ζεστός αλλά βρώμικος πάγος εξατμίστηκε. Ένα αρχικό επίστρωμα του σκοτεινού υλικού μπορεί να είχε χρωματιστεί αποτελεσματικά με την προσαύξηση συντριμμιών από άλλα φεγγάρια. Αυτή, καθώς και άλλες εικόνες από το κοντινό πέρασμα (flyby) του Cassini από τον Ιαπετό, μελετώνται για ακόμα μεγαλύτερες ενδείξεις.