Σταγόνες Lyman-alpha
Ένα τεράστιο νέφος αέριου υδρογόνου, που ονομάζεται Lyman-alpha Blob (Σταγόνες Lyman-alpha), εκτείνεται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες έτη φωτός σε αυτή την εκπληκτική εικόνα (αριστερά), ένας συνδυασμός εικόνων ακτίνων Χ, οπτικών και υπέρυθρων δεδομένων από διαστημικά και επίγεια παρατηρητήρια.

Η γιγαντιαία δομή, που μοιάζει με αμοιβάδα, φαίνεται όταν το σύμπαν ήταν μόλις 2 δισεκατομμυρίων ετών (περίπου 12 δισεκατομμύρια χρόνια πριν). Οι σταγόνες Lyman-alpha ονομάζονται έτσι επειδή εκπέμπουν έντονα ακτινοβολία που οφείλεται στην γραμμή εκπομπής Lyman-alpha του αέριου υδρογόνου. Κανονικά, οι εκπομπές Lyman-alpha γίνονται στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος, αλλά οι σταγόνες Lyman-alpha είναι τόσο μακριά, που το φως τους μετατοπίζεται σε οπτικά μήκη κύματος (redshift). Τα δεδομένα ακτίνων Χ (μπλε χρώμα) υποδηλώνουν την παρουσία μιας υπερμεγέθης μαύρης τρύπας στο κέντρο του ενεργού γαλαξία ενσωματωμένη στην άμορφη μάζα.

Εικονογραφημένος στη δεξιά πλευρά, η ακτινοβολία και οι εκροές υλικών από τον ενεργό γαλαξία πιστεύεται ότι είναι μια πηγή για την ενεργοποίηση και τη θέρμανση του αέριου υδρογόνου της άμορφης μάζας. Στην πραγματικότητα, οι σταγόνες Lyman-alpha θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρώιμο στάδιο στον σχηματισμό των γαλαξιών, όπου η θέρμανση είναι τόσο μεγάλη που αρχίζει να περιορίζει την περαιτέρω ταχεία αύξηση των ενεργών γαλαξιών και των υπερμεγέθων μαύρων τρυπών τους.