Αστέρι Δραπέτης
Σαν ένα πλοίο που οργώνει τις κοσμικές θάλασσες, το αστέρι δραπέτης Ζήτα (ζ) Ophiuchi παράγει το διαστρικό κύμα τόξου που εμφανίζεται σε αυτό το εντυπωσιακό υπέρυθρο πορτρέτο από το διαστημικό σκάφος WISE.

Σε αυτή την ψευδώς χρωματισμένη θέα, το μπλε Zeta Oph, ένα άστρο με περίπου 20 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο, βρίσκεται κοντά στο κέντρο του κάδρου, κινείται προς τα πάνω με 24 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Ισχυρός αστρικός άνεμος προηγείται, συμπιέζοντας και θερμαίνοντας το σκονισμένο διαστρικό υλικό και διαμορφώνει τη καμπυλωτή μπροστινή δόνηση. Γύρω από αυτό βρίσκονται νέφη σχετικά ανενόχλητου υλικού.

Τι θέτει το αστέρι σε κίνηση; Το Zeta Oph ήταν πιθανόν κάποτε μέλος ενός δυαδικού συστήματος αστέρων, με το συντροφικό του άστρο να ήταν πιο ογκώδες και ως εκ τούτου να έζησε λιγότερο. Όταν εξερράγη ως καταστροφική σουπερνόβα χάνοντας μάζα, το Zeta Oph απομακρύνθηκε από το σύστημα. Περίπου 460 έτη φωτός μακριά, το Zeta Oph είναι 65.000 φορές πιο φωτεινό από τον Ήλιο και θα ήταν ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στον ουρανό, αν δεν ήταν περιτριγυρισμένο από σκοτεινή σκόνη. Η εικόνα του WISE εκτείνεται σε περίπου 1,5° ή 12 έτη φωτός στην εκτιμώμενη απόσταση του Zeta Ophiuchi.