Το Νεφέλωμα των Φλεγόμενων Αστεριών
Το ΑΕ Aurigae είναι το λαμπρό αστέρι κάτω και αριστερά από το κέντρο σε αυτό το προκλητικό πορτραίτο του IC 405, επίσης γνωστό ως το Νεφέλωμα των Φλεγόμενων Αστεριών.

Ενσωματωμένο στο κοσμικό νέφος, το θερμό, μεταβλητό τύπου O αστέρι ενεργοποιεί τη λάμψη του υδρογόνου κατά μήκος των μπερδεμένων νημάτων του ατομικού αερίου, το αστρικό μπλε φως του διασπείρεται από τη διαστρική σκόνη. Αλλά το AE Aurigae δεν σχηματίστηκε στο νεφέλωμα που φωτίζει. Ανιχνεύοντας την κίνηση του άστρου στο διάστημα, οι αστρονόμοι συμπέραναν ότι το ΑΕ Aurigae γεννήθηκε πιθανώς στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Κοντινές βαρυτικές συναντήσεις με άλλα αστέρια το τίναξαν από την περιοχή, μαζί με ένα άλλο αστέρι τύπου O, το Mu Columbae, πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα αστέρια δραπέτες έχουν παρασυρθεί σε αντίθετες κατευθύνσεις από τότε, απομακρύνοντας τον ένα από το άλλο με ταχύτητα περίπου 200 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Αυτή η λεπτομερή εικόνα του IC 405 εκτείνεται σε πάνω από 5 έτη φωτός στην εκτιμώμενη απόσταση του νεφελώματος των 1.500 ετών φωτός στον βόρειο αστερισμό του Ηνιόχου.