Skip to main content

Οι Κεραίες

Οι Κεραίες

Περίπου 60 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον νότιο αστερισμό Corvus, δύο μεγάλοι γαλαξίες συγκρούστηκαν. Αλλά τα αστέρια των δύο γαλαξιών, καταλογογραφημένοι ως NGC 4038 και NGC 4039, δεν συγκρούονται κατά τη διάρκεια της βίαιης εκδήλωσης που διαρκεί εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Σπινθηρίζοντας

Σπινθηρίζοντας

Στις 4 Ιουνίου 2010, ο Βασιλίσκος, το άλφα αστέρι του αστερισμού του Λέοντα, και ο περιπλανώμενος πλανήτης Άρης ήταν περίπου στην ίδια φαινόμενη λαμπρότητα, χωρισμένοι στον ουρανό κατά 1,5 μοίρες. Μια έξυπνη και δημιουργική έκθεση 10 δευτερολέπτων από μια αιωρούμενη μηχανή κατέγραψε αυτά τα γυροσκοπικά μονοπάτια της ουράνιας σύζευξης.

Υδρογόνο στο LMC

Υδρογόνο στο LMC

Ένας δορυφόρος γαλαξίας του δικού μας Γαλαξία, το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (LMC) είναι ένα δελεαστικό θέαμα στο σκοτάδι του νότιου ουρανού και στον αστερισμό του Δοράδου. Μόλις 180.000 έτη φωτός μακριά, ο LMC φαίνεται με εκπληκτική λεπτομέρεια σε αυτό το πολύ βαθύ μωσαϊκό τηλεσκοπικών εικόνων, μια θέα που αποκαλύπτει ότι ο δορυφόρος του Γαλαξία […]

Τα Τέρατα του IC 1396

Τα Τέρατα του IC 1396

Υπάρχει κάποιο τέρας στο IC 1396; Γνωστό σε μερικούς ως η Προβοσκίδα του Ελέφαντα, τμήματα του λαμπερού αερίου και σκονισμένα νέφη αυτής της περιοχής σχηματισμού αστεριών μπορούν να φανούν καθώς παίρνουν διάφορες μορφές, μερικές σχεδόν ανθρώπινες.

Νεφέλωμα Μάτι της Γάτας

Νεφέλωμα Μάτι της Γάτας

Κοιτάζοντας προς το διαστρικό διάστημα, το δελεαστικό νεφέλωμα Μάτι της Γάτας βρίσκεται τρεις χιλιάδες έτη φωτός μακρυά από τη Γη. Ένα κλασικό πλανητικό νεφέλωμα, το Μάτι της Γάτας (NGC 6543) αντιπροσωπεύει μία τελική, σύντομη αλλά λαμπρή φάση στη ζωή ενός αστεριού παρόμοιου με τον ήλιο μας.

Σκιές στο Σεληνιακό Νότιο Πόλο

Σκιές στο Σεληνιακό Νότιο Πόλο

Τι είναι αυτό; Είναι ένας πολυ-χρονικός φωτισμένος χάρτης, φυσικά. Για να το φτιάξει, η ευρυγώνια κάμερα του Lunar Reconnaissance Orbiter συνέλεξε 1.700 εικόνες σε μια περίοδο 6 σεληνιακών ημερών (6 Γήινους μήνες), επανειλημμένα καλύπτοντας μια περιοχή με επίκεντρο το νότιο πόλο της Σελήνης.

Το Σμήνος Γαλαξιών της Παρθένου

Το Σμήνος Γαλαξιών της Παρθένου

Πάνω από χίλιοι γαλαξίες είναι γνωστά μέλη του Σμήνους της Παρθένου, του κοντινότερου μεγάλου σμήνους γαλαξιών στη δική μας τοπική ομάδα. Στην πραγματικότητα, το σμήνος γαλαξιών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με τη μία, γιατί καλύπτει μια μεγάλη έκταση στον ουρανό.