Σκιές στο Σεληνιακό Νότιο Πόλο
Τι είναι αυτό; Είναι ένας πολυ-χρονικός φωτισμένος χάρτης, φυσικά. Για να το φτιάξει, η ευρυγώνια κάμερα του Lunar Reconnaissance Orbiter συνέλεξε 1.700 εικόνες σε μια περίοδο 6 σεληνιακών ημερών (6 Γήινους μήνες), επανειλημμένα καλύπτοντας μια περιοχή με επίκεντρο το νότιο πόλο της Σελήνης.

Αφού μετατράπηκαν σε δυαδικές τιμές (τα σκιασμένα pixels ορίστηκαν με 0, και τα φωτεινά με 1) οι φωτογραφίες συσσωρεύτηκαν για παράγουν ένα χάρτη που αντιπροσωπεύει το ποσοστό του χρόνου σε κάθε σημείο της επιφάνειας που φωτίζεται από τον Ήλιο. Παραμένοντας πειστικά στη σκιά, η επιφάνεια των 19 χιλιομέτρων διαμέτρου κρατήρα Shackleton φαίνεται κοντά στο κέντρο του χάρτη. Ο σεληνιακός νότιος πόλος βρίσκεται 90 μοίρες αριστερά στο χείλος του κρατήρα.

Από τη στιγμή που ο άξονας περιστροφής της Σελήνης παραμένει σχεδόν κάθετος προς το επίπεδο της εκλειπτικής, η επιφάνειες των κρατήρων κοντά στον σεληνιακό Νότιο και Βόρειο πόλο μπορούν να παραμείνουν σε μόνιμη σκιά και οι βουνοκορφές σε σχεδόν συνεχές ηλιακό φως. Χρήσιμοι για μελλοντικά φυλάκια, οι σκιασμένοι πάτοι των κρατήρα θα μπορούσαν να προσφέρουν δεξαμενές παγωμένου νερού, και οι ηλιόλουστες βουνοκορφές ιδανικές τοποθεσίες για ηλιακές συστοιχίες.