Η Πρώτη Γυναίκα της Κίνας στο Διάστημα
Η Liu Yang έγινε σήμερα η πρώτη γυναίκα αστροναύτης της Κίνας. Τέθηκε σε τροχιά από έναν πύραυλο Long March που εκτοξεύτηκε από τη διαστημική βάση Jiuquan στην έρημο Γκόμπι και θα κάνει τη διαδρομή προς τον διαστημικό σταθμό Tiangong-1 (“Ουράνιο Παλάτι”).

Long March 2F rocket

Liu Yang
Θα συνεργαστεί στην αποστολή με τους αστροναύτες Jing Haipeng και Liu Wang. Η Κίνα είναι η τρίτη χώρα, μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες που στέλνουν μια γυναίκα στο διάστημα με δική τους τεχνολογία. Η Liu, η οποία περιγράφεται ως μια λαμπρή φοιτήτρια με άψογη υπηρεσία, έχει επίσης επιλεγεί λόγω των «εξαιρετικών πτητικών της ικανοτήτων και της ψυχολογικής αρετής», είπε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Έχει υμνηθεί για τον ψύχραιμο χειρισμό ενός περιστατικού, όταν το αεριωθούμενο της χτύπησε ένα σμήνος περιστεριών, αλλά ήταν ακόμα σε θέση να προσγειώσει το αεροσκάφος που είχε καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό.

Shenzhou 9
Liu Yang
Liu Yang

Μιλώντας στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό CCTV, η Liu είπε: «Από την πρώτη μέρα έχω πει δεν είμαι διαφορετική από τους άνδρες αστροναύτες. Πιστεύω στην επιμονή. Αν επιμείνουμε, η επιτυχία βρίσκεται μπροστά μας». Ο Αυστραλός ειδικός Morris Jones δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Είναι φυσιολογικό για τους Κινέζους αστροναύτες να ξεκινάνε ως πιλότοι της αεροπορίας. Όλοι οι Κινέζοι αστροναύτες έχουν το ίδιο ιστορικό.» Και πρόσθεσε: «Η Κίνα θέλει να δείξει την ισότητα στο διαστημικό πρόγραμμα. Ερευνάτε επίσης το αν οι γυναίκες μπορούν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες σε ορισμένες εργασίες στο διάστημα. «Νομίζω ότι (κατάρτιση της) ήταν κατά πάσα πιθανότητα πιο εντατική, και παρέλειψε πιθανώς κάποια μη ουσιώδη μέρη. Ήταν έτοιμη να πετάξει στο διάστημα, αλλά δεν έχει εκπαιδευτεί στο ίδιο επίπεδο με έναν πλήρως καταρτισμένο αστροναύτη».

Liu Yang