Ιστορικά Κατάλοιπα Σουπερνόβα
Το 185 μ.Χ., Κινέζοι αστρονόμοι κατέγραψαν την εμφάνιση ενός νέου αστεριού στον αστερισμό Nanmen – ένα μέρος του ουρανού που ταυτίζεται με το α και β Κενταύρου στους σύγχρονους αστρικούς χάρτες. Το νέο αστέρι ήταν ορατό για μήνες και πιστεύεται ότι είναι η πρώτη καταγεγραμμένη σουπερνόβα.

Αυτή η σύνθετη εικόνα πολλαπλών μήκους κύματος από τροχιακά τηλεσκόπια του 21ου αιώνα, το XMM-Newton και Chandra σε ακτίνες Χ, Spitzer και WISE στο υπέρυθρο, δείχνουν το RCW 86 που τώρα ξέρουμε ότι είναι τα κατάλοιπα αυτής της αστρικής έκρηξης. Η ψευδόχρωμη θέα εντοπίζει διαστρικό αέριο που θερμαίνεται από το επεκτατικό ωστικό κύμα της σουπερνόβα σε ακτίνες Χ (μπλε και πράσινο) και ακτινοβολία διαστρικής σκόνης σε χαμηλότερες θερμοκρασίες στο υπέρυθρο φως (κίτρινο και κόκκινο).

Η αφθονία του σιδήρου και η έλλειψη ενός άστρου νετρονίων ή πάλσαρ στο απομεινάρι δείχνουν ότι η αρχική σουπερνόβα ήταν τύπου Ia. Οι σουπερνόβες τύπου Ia είναι θερμοπυρηνικές εκρήξεις που καταστρέφουν ένα αστέρι λευκό νάνο καθώς επαυξάνει υλικό από έναν σύντροφο σε ένα δυαδικό αστρικό σύστημα. Ταχύτητες σοκ που μετρήθηκαν στις ακτίνες Χ εκπέμπουν κελύφη και η υπέρυθρη θερμοκρασία της σκόνης δείχνουν ότι τα κατάλοιπα επεκτείνονται πολύ γρήγορα σε μια αξιόλογη χαμηλής πυκνότητας φυσαλίδα που δημιουργήθηκε πριν από την έκρηξη από το σύστημα του λευκού νάνου. Κοντά στο επίπεδο του Γαλαξία μας, η RCW 86 είναι περίπου 8.200 έτη φωτός μακριά και έχει μια ακτίνα περίπου 50 έτη φωτός.