Στο εσωτερικό του Νεφελώματος του Αετού
Το 1995, η διάσημη πλέον εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, οι Στήλες της Δημιουργίας, μια περιοχή σχηματισμού άστρων σε στήλες ψυχρού αερίου και σκόνης με μήκος αρκετών ετών φωτός βρίσκεται μακριά μέσα στο M16, το Νεφέλωμα του Αετού.

Αυτή η αξιοσημείωτη ψευδός χρωματισμένη σύνθετη εικόνα αναδεικνύει το κοντινό αστρικό φυτώριο με δεδομένα εικόνας από το Herschel Space Observatory και το τηλεσκόπιο XMM-Newton. Οι ανιχνευτές υπερύθρων του Herschel κατέγραψαν άμεσα την εκπομπή από την κρύα σκόνη της περιοχής, όπως οι περίφημοι πυλώνες και άλλες δομές κοντά στο κέντρο της σκηνής. Προς το άλλο άκρο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, η θέα του XMM-Newton στις ακτίνες Χ αποκαλύπτει τα τεράστια, καυτά αστέρια του ενσωματωμένου συμπλέγματος αστεριών του νεφελώματος.

Κρυμμένα από την θέα του Hubble στα οπτικά μήκη κύματος, τα ογκώδη αστέρια έχουν μια βαθιά επίδραση, σμιλεύοντας και μετασχηματίζοντας το γενέθλιο αέριο και τις δομές σκόνης με τους ενεργητικούς ανέμους και την ακτινοβολία τους. Στην πραγματικότητα, τα μεγάλα άστρα είναι βραχύβια και οι αστρονόμοι έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία στα δεδομένα που δείχνουν προς το απομεινάρι μιας έκρηξης σουπερνόβα, με εμφανή ηλικία 6.000 ετών. Αν αυτό αληθεύει, τα επεκτατικά κρουστικά κύματα θα είχαν καταστρέψει τις ορατές δομές, όπως τους περίφημους πυλώνες. Αλλά επειδή το Νεφέλωμα του Αετού είναι περίπου 6.500 έτη φωτός μακριά, η καταστροφή τους δεν θα γίνει ορατή για εκατοντάδες χρόνια.