Ο Βραχίονας του Curiosity
Το αριστερό μάτι της Κάμερας Mast (Mastcam) στο rover Curiosity της NASA πήρε αυτή την εικόνα της κάμερας στον βραχίωνα του ρόβερ, της Mars Hand Lens Imager (MAHLI), κατά τη διάρκεια της 30ης ημέρας του Άρη, ή sol. Η MAHLI είναι ένα από τα εργαλεία σε έναν πυργίσκο στην άκρη του ρομποτικού βραχίονα του ρόβερ. Όταν λήφθηκε αυτή η εικόνα, ο βραχίονας είχε θέσει τον πυργίσκο σε περίπου ίδιο ύψος με την κάμερα στον ιστό. Το αριστερό μάτι της Mastcam έχει φακό με εστιακό μήκος 34 χιλιοστά.

Η εικόνα δείχνει ότι η MAHLI έχει ένα λεπτό φιλμ ή επίστρωση αρειανής σκόνης. Αυτή η σκόνη συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της τελικής καθόδου του Curiosity στην επιφάνεια του Άρη, καθώς οι πύραυλοι της τελικής φάσης του Mars Science Laboratory διατάραξαν την επιφάνεια γύρω από την περιοχή.

Επιπτώσεις της σκόνης παρατηρήθηκαν κατά την πρώτη εικόνα του Άρη που λήφθηκε από την MAHLI, την ημέρα μετά την προσγείωση. Ο φακός MAHLI προστατεύεται από τη συσσώρευση σκόνης από ένα διαφανές κάλυμμα για τη σκόνη. Αν το κάλυμμα σκόνης ήταν καθαρό, οι εικόνες θα εμφανίζονταν τόσο καθαρές όσο αν το κάλυμμα ήταν ανοικτό.

Ο κοκκινωπός κύκλος κοντά στο κέντρο της εικόνας είναι το παράθυρο του καλύμματος σκόνης της MAHLI, με διάμετρο λίγο μικρότερη από τη διάμετρο ενός μεταλλικού κουτιού αναψυκτικού. Στο εσωτερικό του φακού, καθένα από τα εννέα γυάλινα στοιχεία του φακού και το μπροστινό ζαφειρένιο παράθυρο συγκολλούνται ή συνδέονται στη θέση τους με ένα κόκκινο χρώμα σιλικόνης RTV (βουλκανισμός σε θερμοκρασία δωματίου). Πρόκειται για μια διαστημική “κόλλα” που συγκρατεί τα στοιχεία του φακού στη θέση του. Όταν η MAHLI παρατηρείται από ορισμένες γωνίες, το υλικό αυτό δίνει την εντύπωση ότι το εσωτερικό του φακού είναι κόκκινο.

Ο μηχανισμός στα δεξιά σε αυτή την εικόνα είναι το εργαλείο αφαίρεσης σκόνης του Curiosity, μια μηχανοκίνητη συρμάτινη βούρτσα.