Ροή Αστεριών σε έναν Γαλαξία Νάνο
Μόλις 12,5 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, ο ακανόνιστος νάνος γαλαξίας NGC 4449 βρίσκεται εντός των ορίων του αστερισμού Κύνες Θηρευτικοί (Canes Venatici).

Με περίπου το μέγεθος του δορυφόρου γαλαξία του δικού μας γαλαξία, του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου, ο NGC 4449 βρίσκεται υπό έντονο σχηματισμό αστεριών, που αποδεικνύεται από τον πλούτο σε νεαρά μπλε αστρικά σμήνη, ροζ περιοχές σχηματισμού άστρων, και σκοτεινά νέφη σκόνης σε αυτό το βαθύ έγχρωμο πορτρέτο. Κατέχει επίσης τη διάκριση του πρώτου γαλαξία νάνου με ένα παλιρροϊκό αστρικό ρεύμα, όπως φαίνεται αχνά κάτω δεξιά.

Κάνοντας κλικ επάνω στην εικόνα μπορείτε να δείτε ένα ένθετο του ρεύματος που καταλήγουν σε κόκκινα αστέρια γίγαντες. Το ρεύμα των αστεριών αντιπροσωπεύει τα ερείπια ενός ακόμα μικρότερου γαλαξία δορυφόρου που καταρρέει, διαταράσσεται από τις βαρυτικές δυνάμεις και προορίζεται να συγχωνευτεί με τον NGC 4449. Με σχετικά λίγα άστρα, οι μικροί γαλαξίες πιστεύεται ότι διαθέτουν εκτεταμένα φωτοστέφανα σκοτεινής ύλης. Αλλά δεδομένου ότι η σκοτεινή ύλη αλληλεπιδρά βαρυτικά, αυτές οι παρατηρήσεις προσφέρουν την ευκαιρία να εξετάσουμε το σημαντικό ρόλο της σκοτεινής ύλης στα συμβάντα γαλαξιακών συγχωνεύσεων. Η αλληλεπίδραση είναι πιθανόν υπεύθυνη για τον εκρηκτικό σχηματισμό αστεριών στον NGC 4449 και προσφέρει μια δελεαστική εικόνα για το πώς ακόμη και οι μικροί γαλαξίες συναρμολογούνται με την πάροδο του χρόνου.