Γιατί αυτά τα άστρα δεν κινούνται; Τα αστέρια στον ουρανό συνήθως εμφανίζονται να ανατέλλουν και να δύουν καθώς η Γη περιστρέφεται. Εκείνα κοντά στον βόρειο ή νότιο ουράνιο πόλο φαίνονται να διαγράφουν κύκλο γύρω τους.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά το παραπάνω time-lapse βίντεο, ωστόσο, υπάρχουν φωτεινά σημεία που εμφανίζονται σταθερά. Αυτά τα αντικείμενα δεν είναι αστέρια, αλλά ανθρώπινα διαστημικά σκάφη που παραμένουν σταθερά ψηλά πάνω από τον ισημερινό της Γης. Ονομάζονται γεωστατικοί δορυφόροι, δεν πέφτουν επειδή βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη – μόνο που περιστρέφονται ακριβώς με την ίδια ταχύτητα που περιστρέφεται και η Γη.

Η τροχιακή απόσταση όπου αυτό είναι δυνατόν είναι πολύ μακρύτερα από ό,τι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, αλλά πολύ πιο κοντά από ό,τι η Σελήνη. Το βίντεο λήφθηκε από ένα από τα υψηλότερα περιστρεφόμενα εστιατόρια στον κόσμο που βρίσκεται στο Mittelallalin στις Ελβετικές Άλπεις. Σε πρώτο πλάνο είναι ένα βουνό γνωστό ως Allalinhorn. Μια πιο προσεκτική ματιά θα δείξει ότι οι γεωστατικοί δορυφόροι αναβοσβήνουν με λάμψεις που αντανακλούν το φως του ήλιου. Οι δορυφόροι εμφανίζονται, επίσης, όλοι σε μια ενιαία γραμμή – στην πραγματικότητα είναι η προβολή του ισημερινού της Γης πάνω στον ουρανό.