Τι θαύματα βρίσκονται στο κέντρο του γαλαξία μας; Στην κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ιουλίου Βερν, Ταξίδι στο Κέντρο της Γης, ο καθηγητής Liedenbrock και οι συνάδελφοι του εξερευνητές αντιμετωπίζουν πολλά παράξενα και συναρπαστικά θαύματα.

Οι αστρονόμοι γνωρίζουν ήδη μερικά από τα παράξενα αντικείμενα που υπάρχουν στο γαλαξιακό μας κέντρο, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων κοσμικών νεφών σκόνης, τα φωτεινά αστρικά σμήνη, τους περιστροφικούς δακτυλίους αερίου, ακόμη και μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Μεγάλο μέρος του Γαλαξιακού μας Κέντρου είναι θωρακισμένο από τη θέα μας στο ορατό φως από την παρέμβαση σκόνης και αερίου, αλλά μπορεί να εξερευνηθεί χρησιμοποιώντας άλλες μορφές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Το παραπάνω βίντεο είναι στην πραγματικότητα ένα ψηφιακό ζουμ στο κέντρο του Γαλαξία μας, το οποίο ξεκινά από το ορατό φως χρησιμοποιώντας εικόνες από το Digitized Sky Survey. Καθώς προχωράει το βίντεο το φως που φαίνεται αλλάζει στο διεισδυτικό στη σκόνη υπέρυθρο και τονίζει τα νέφη αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα να πέφτουν προς την κεντρική μαύρη τρύπα.