Βράχος εμφανίστηκε μπροστά στο Opportunity

Αυτό το πριν-και-μετά ζεύγος εικόνων του ίδιου κομματιού εδάφους μπροστά από το Mars Exploration Rover Opportunity της NASA με διαφορά 13ων ημερών καταγράφει την άφιξη ενός φωτεινού βράχου στη σκηνή. Το ρόβερ είχε ολοκληρώσει μια σύντομη απόσταση μόλις πριν από τη λήψη της δεύτερης εικόνας, και ένας από τους τροχούς του πιθανόν εκτίναξε το βράχο – που ονομάστηκε “Pinnacle Island” – σε αυτή τη θέση. Ο βράχος έχει περίπου το μέγεθος ενός ντόνατ.

Οι εικόνες πάρθηκαν από την πανοραμική κάμερα του Opportunity (Pancam). Η αριστερή εικόνα είναι από την Αρειανή ημέρα 3528, ή sol, 26 Δεκεμβρίου 2013 στη Γη. Η άλλη στα δεξιά, με τον νεοαφιχθέντα βράχο, είναι από την Sol 3540 (8 Ιανουαρίου 2014). Μεγάλο μέρος του βράχου είναι φωτεινό, σχεδόν λευκό. Ένα τμήμα είναι βαθύ κόκκινο. Ο Pinnacle Island μπορεί να αναποδογύρισε όταν ένας τροχός τον εκτόπισε, παρέχοντας ένα ασυνήθιστο γεγονός για την εξέταση του κάτω μέρους ενός Αρειανού βράχου.

Η περιοχή είναι στο “Murray Ridge”, ένα τμήμα στο χείλος του κρατήρα Endeavour, όπου το Opportunity εργάζεται σε πλαγιές που κοιτούν βόρεια κατά τη διάρκεια του έκτου χειμώνα του ρόβερ στον Άρη.