Artist's concept of a Mars sample return missionΕπιστήμονες προτείνουν να χωρίσουν μία φιλόδοξη αποστολή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επιστροφή δειγμάτων από τον Άρη σε τρία κομμάτια για να διευκολύνει την ανησυχία για τον προϋπολογισμό, ανακοινώθηκε επίσημα αυτή την εβδομάδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ένα συνέδριο αστροβιολογίας στο Χιούστον, οι ερευνητές είπαν ότι ο επόμενος γύρος αποστολών με ρομπότ για την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος για να ανακαλύψουν προηγούμενη ή παρούσα ζωή.

Το άγιο δισκοπότηρο των εν λόγω αποστολών είναι ένα σχέδιο για την συλλογή δείγματος από το έδαφος του Άρη και την επιστροφή τους στη Γη. Οι αρμόδιοι δεν αποκάλυψαν το προβλεπόμενο κόστος της αποστολής, αλλά θα είναι τόσο υψηλό που δικαιολογεί την κοινή προσπάθεια μεταξύ της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Μια κοινή πρωτοβουλία εξερεύνησης του Άρη ολοκληρώθηκε τον περασμένο χρόνο μεταξύ της NASA και του Ε.Ο.Δ. που θα οδηγήσει σε μια συνεταιριστική αποστολή επιστροφής δειγμάτων κάποια στιγμή τη δεκαετία του 2020. Η προσπάθεια για την επιστροφή των δειγμάτων θα ακολουθηθεί από την κοινή εκτόξευση δορυφόρων και οχημάτων εδάφους το 2016, 2018 και 2020.

“Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή”, είπε ο Steve Squyres, ο κύριος ερευνητής των Mars rovers που τώρα εξερευνούν τον Κόκκινο Πλανήτη.

Η NASA και η Ε.Ο.Δ. σχεδιάζουν προσεκτικά τις αποστολές για να εξερευνήσουν πιθανές συγκεντρώσεις οργανικών υλικών, οι οργανικές μονάδες της ζωής.

Ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων έχει υπ’ όψιν της 28 προτάσεις, και πολλοί από τους επίδοξους ανιχνευτές θα επικεντρωθούν στην ανακάλυψη ζωής ή κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Ένα από τα σχέδια είναι μια αποστολή για την επιστροφή δειγμάτων από τον Άρη που θα χωριστεί σε τρεις ξεχωριστές αποστολές για την επιλογή, συλλογή και επιστροφή των υλικών πίσω στη Γη.

Το πρώτο βήμα στην προσέγγιση του σχεδίου θα είναι το όχημα που θα επιλέξει τα πιο πλούσια σε επιστημονικό ενδιαφέρον δείγματα και θα συλλέξει τα υλικά. Ένα όχημα εδάφους θα σταλεί στον Άρη για να συλλέξει τα δείγματα και να τα θέσει σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη. Η τελική αποστολή θα είναι να συναντηθούν με το canister που βρίσκεται σε τροχιά και να επιστρέψει το χώμα στη Γη.

“Αυτά τα τρία μέρη θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί ανέκαθεν,” είπε ο Squyres. “Πάντα χρειάζεσαι ένα όχημα να βρει τις κατάλληλες πέτρες, πάντα χρειάζεσαι κάτι να το εκτοξεύσεις σε τροχιά, και πάντα χρειάζεσαι κάτι που να το φέρει σπίτι.”

Αρμόδιοι είπαν ότι το σχέδιο για την επιστροφή των δειγμάτων από τον Άρη θα είναι η πιο δαπανηρή και η πιο περίπλοκη ρομποτική αποστολή που έχει εκτοξευτεί ποτέ στο ηλιακό σύστημα. Τα υλικά που θα επιστρέψουν από την επιφάνεια του Άρη θα δώσουν στους επιστήμονες στοιχεία για το αν ο πλανήτης έτρεφε ποτέ ζωή. Οι αρμόδιοι λένε ότι οι αποστολές μιας διαδρομής στον Άρη κάνουν μόνο αυτό.

Επιστήμονες ανακοίνωσαν επίσης αυτήν την εβδομάδα μια σημαντική ανακάλυψη στη βόρεια Ιταλία, όπου ερευνητές βρήκαν μικροσκοπικά απολιθώματα πρωτόγονων μορφών ζωής ενσωματωμένα σε γύψο.

Τα ευρήματα δίνουν στους επιστήμονες “μεγάλες ελπίδες ότι τα θειικά στον Άρη ίσως κρύβουν παρόμοιο είδος απολιθωμάτων,” ανέφερε ο Jack Farmer, ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Ο γύψος βρίσκεται στο βόρειο πόλο του Άρη και κοντά στο Valles Marineris, ένα τεράστιο φαράγγι που εκτείνεται σε πλάτος όσο η Βόρεια Αμερική στη Γη.

Το όχημα Opportunity προσγειώθηκε το 2004 σε θειικά υλικά παρόμοια με το γύψο στο Meridiani Planum, μια πεδιάδα με λεία επιφάνεια.

“Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για την εύρεση ζωής,” αναφέρει η Mary Voytek, η αστροβιολόγος στο επιτελείο της NASA. “Χρειάζεται να μπουν κάποια πλαίσια. Χρειαζόμαστε φωτογραφίες, χρειαζόμαστε πληροφορίες σχετικές με την ορυκτολογία, και χρειαζόμαστε πληροφορίες για τις οργανικές ενώσεις.”

–
Πηγή: Spaceflight Now