Αστέρι Καταβροχθίζει ΠλανήτηΟ πιο καυτός γνωστός πλανήτης του Γαλαξία μας μπορεί επίσης να έχει και την συντομότερη διάρκεια ζωής. Ο καταδικασμένος πλανήτης καταβροχθίζεται από το μητρικό του αστέρι, σύμφωνα με παρατηρήσεις που έγιναν με ένα νέο όργανο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble, το Cosmic Origins Spectrograph (COS). Ο πλανήτης μπορεί να έχει μόνο άλλα 10.000.000 χρόνια ζωής πριν καταστραφεί.

Ο πλανήτης, που ονομάζεται WASP-12b, είναι τόσο κοντά στο αστέρι του που υπερθερμαίνεται σχεδόν στους 1.800 βαθμούς Kelvin και τεντώνεται σε σχήμα μπάλας ράγκμπι από τις τεράστιες παλιρροϊκές δυνάμεις. Η ατμόσφαιρα έχει διασταλεί σχεδόν τρεις φορές όσο η ακτίνα του Δία και ρίχνει υλικό πάνω στο αστέρι. Ο πλανήτης έχει 40% περισσότερη μάζα από τον Δία.

Αυτό το αποτέλεσμα της ανταλλαγής ύλης μεταξύ των δύο αντικειμένων είναι πολύ κοινό σε δυαδικά συστήματα αστέρων, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο ξεκάθαρο για έναν πλανήτη.

“Βλέπουμε ένα τεράστιο σύννεφο ύλης γύρω από τον πλανήτη, η οποία διαφεύγει και θα συλληφθεί από το αστέρι. Έχουμε εντοπίσει χημικά στοιχεία που δεν έχουμε ξαναδεί σε πλανήτες εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος», λέει η υπεύθυνη της ομάδας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Carole Haswell, στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Haswell και τα αποτελέσματα της επιστημονικής της ομάδας δημοσιεύθηκαν στις 10 Μαΐου 2010 στο τεύχος του Astrophysical Journal Letters.

Σε ένα θεωρητικό έγγραφο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Shu-lin Li του τμήματος Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, πρώτος προέβλεψε ότι η επιφάνεια του πλανήτη θα παραμορφωνόταν από τη βαρύτητα του άστρου, και οι βαρυτικές παλιρροϊκές δυνάμεις θα έκαναν το εσωτερικό του τόσο ζεστό ώστε θα διευρυνόταν κατά πολύ η εξωτερική ατμόσφαιρα του πλανήτη. Τώρα το Hubble επιβεβαίωσε αυτή τη πρόβλεψη.

Το WASP-12 είναι ένα κίτρινο αστέρι νάνος που βρίσκεται περίπου 600 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Auriga. Ο εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε από το Αγγλικό παρατηρητήριο WASP το 2008. Η αυτοματοποιημένη έρευνα αναζητά την περιοδική φωτεινότητα των αστεριών καθώς οι πλανήτες περνάν από μπροστά τους. Ο καυτός πλανήτης είναι τόσο κοντά στο αστέρι που ολοκληρώνει μια τροχιά σε 1,1 ημέρες.

planet in front of a star

Η πρωτοφανής ευαισθησία του COS στο υπεριώδες (UV) δίνει τη δυνατότητα για μετρήσεις εξασθένισης του φωτός του αστεριού καθώς ο πλανήτης περνάει από μπροστά. Αυτές οι φασματικές παρατηρήσεις στο υπεριώδες έδειξαν ότι οι γραμμές απορρόφησης στο αλουμίνιο, στον κασσίτερο στο μαγγάνιο και άλλων στοιχείων, έγινε πιο έντονη όταν ο πλανήτης διήλθε μπροστά από το αστέρι, πράγμα που σημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη καθώς και το αστέρι του. Το γεγονός ότι το COS ανίχνευσε τα χαρακτηριστικά αυτά σε έναν πλανήτη προσφέρει ισχυρές ενδείξεις ότι η ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι αρκετά εκτεταμένη, επειδή είναι πολύ καυτή.

Η φασματοσκοπία υπεριώδους (UV) χρησιμοποιήθηκε επίσης για να υπολογιστεί η καμπύλη του φωτός ώστε να μας δείξει ακριβώς πόσο πολύ από το φως του αστεριού έχει αποκλειστεί κατά τη διάρκεια της διέλευσης. Η καμπύλη του φωτός επέτρεψε στην ομάδα του COS να υπολογίσει με ακρίβεια την ακτίνα του πλανήτη. Βρήκαν ότι η απορρόφηση στο υπεριώδες είναι πολύ πιο εκτεταμένη από έναν πλανήτη που είναι 1,4 φορές η μάζα του Δία. Είναι τόσο εκτεταμένη ώστε η ακτίνα του πλανήτη υπερβαίνει την περιοχή Roche, το βαρυτικό όριο πέρα από το οποίο κάθε υλικό χάνετε για πάντα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Πηγή: NASA