Αστέρι ΦυγάςΈνα βαρύ αστέρι φυγάς απομακρύνεται από ένα κοντινό εργοστάσιο παραγωγής νεογέννητων άστρων, με ταχύτητα πάνω από 400.000 χλμ την ώρα, ταχύτητα με την οποία κάποιος θα μπορούσε να ταξιδέψει στο φεγγάρι και να γυρίσει πίσω, μέσα σε δύο ώρες! Αυτή είναι η πιο ακραία περίπτωση ενός πολύ μαζικού αστεριού που έχει εκδιωχθεί από τον τόπο παραγωγής του από ομάδα ομοειδών του.

Το άστεγο αστέρι βρίσκεται στις παρυφές του νεφελώματος Ταραντούλα ένα τραχύ νεφέλωμα που βρήκε πρόσφορο έδαφος στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου. Στο κέντρο αυτής της εικόνας φαίνεται το εργοστάσιο παραγωγής άστρων. Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την απόδειξη ότι τα πιο μαζικά αστέρια στο τοπικό μας σύμπαν κατοικούν στο νεφέλωμα Ταραντούλα, καθιστώντας το ένα μοναδικό εργαστήριο για τη μελέτη των υπέρβαρων αστεριών. Το νεφέλωμα Ταραντούλα που επίσης ονομάζεται και 30 Doradus, είναι περίπου 170.000 έτη φωτός μακρυά από τη Γη.

Αμφιταλαντευόμενες ενδείξεις από τρία παρατηρητήρια, συμπεριλαμβανομένου της νέας κάμερας Cosmic Origins Spectrograph (COS) του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, και κάποια κλασσική ερευνητική εργασία, δείχνουν ότι το αστέρι μπορεί να έχει διανύσει περίπου 375 έτη φωτός από το πιθανό σπίτι του, ένα γιγαντιαίο σύμπλεγμα αστέρων που ονομάζεται R136. Φωλιασμένο στον πυρήνα του 30 Doradus, το R136 περιλαμβάνει πολλά αστέρια τα οποία επικαλύπτουν 100 ηλιακές μάζες το καθένα.