Σύστημα διπλών μαύρω τρυπών στον γαλαξία M82Η εικόνα είναι από το παρατηρητήριο Chandra και δείχνει την κεντρική περιοχή του γαλαξία M82 και περιλαμβάνει δύο φωτεινές πηγές ακτίνων Χ σημαντικού ενδιαφέροντος.

Νέες μελέτες με το Chandra και το XMM-Newton της ESA δείχνουν ότι αυτές οι δύο πηγές μπορεί να είναι μαύρες τρύπες μέσης μάζας, με μάζες μεταξύ των οποίων άλλες είναι αστρικές και μια ποικιλία από άλλες πολύ συμπαγείς.

Αυτές οι “επιζώσες” μαύρες τρύπες απέφυγαν να πέσουν στο κέντρο του γαλαξία και θα μπορούσαν να θεωρηθούν σαν σπόροι που απαιτούνται για την ανάπτυξη των πολύ συμπαγών μαύρων τρυπών στους γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένου και του γαλαξία μας.

Αυτή είναι η πρώτη περίπτωση όπου σημαντικές αποδείξεις υπάρχουν για περισσότερες από μεσαίου μεγέθους μαύρες τρύπες που υπάρχουν σε ένα γαλαξία. Οι αποδείξεις προέρχονται από το πώς η εκπομπή των ακτινών Χ διαφέρει κατά την πάροδο  του χρόνου και από την ανάλυση της φωτεινότητας των ακτινών Χ και των φασμάτων, π.χ., η μεταφορά των ακτίνων Χ με ενέργεια. Αυτά τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα γιατί μπορούν να βοηθήσουν στο να εντοπιστεί πώς οι πολύ συμπαγείς μαύρες τρύπες σχηματίζονται στα κέντρα των γαλαξιών. Ο Μ82 βρίσκεται περίπου 12 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και είναι το κοντινότερο μέρος σε εμάς όπου οι συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές στο πρώιμο Σύμπαν, με πολλούς σχηματισμούς αστεριών.

Πολλαπλές παρατηρήσεις του Μ82 έγιναν με το Chandra σχεδόν αμέσως μετά την εκτόξευση. Τα δεδομένα από το Chandra δεν χρησιμοποιήθηκαν στην νέα έρευνα επειδή οι πηγές των ακτινών Χ είναι τόσο φωτεινές που παραμορφώνουν το φάσμα των ακτινών Χ. Για να ξεπεραστεί αυτό, η στόχευση του Chandra άλλαξε έτσι ώστε οι εικόνες από τις πηγές να είναι σκόπιμα θολές.


Πηγή: NASA