Μαύρες ΤρύπεςΔεδομένα από την εν εξελίξει έρευνα του δορυφόρου Swift της NASA έχουν βοηθήσει τους αστρονόμους να λύσουν ένα μυστήριο δεκαετιών για το γιατί ένα μικρό ποσοστό των μαύρων τρυπών εκπέμπουν τεράστια ποσά ενέργειας.

Μόνο το 1% των μαύρων τρυπών παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά. Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι μαύρες τρύπες “ανάβουν” όταν οι γαλαξίες συγκρούονται και τα δεδομένα αυτά μπορεί να προσφέρουν επίγνωση για τον μελλοντικό ρόλο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του δικού μας γαλαξία. Η μελέτη θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters στις 20 Ιουνίου.

Η έντονη εκπομπή από τα γαλαξιακά κέντρα φτάνει αυτή μιας υπερμεγέθης μαύρης τρύπας που περιέχει μάζα από ένα εκατομμύριο μέχρι και ένα δισεκατομμύριο φορές τη μάζα του ήλιου. Με ενέργεια περίπου 10 δισεκατομμύρια φορές αυτή του ήλιου μερικοί γαλαξιακοί πυρήνες είναι τα πιο φωτεινά αντικείμενα στο σύμπαν.

«Οι θεωρητικοί έχουν δείξει ότι η βία στις γαλαξιακές συγχωνεύσεις μπορεί να τροφοδοτήσει την κεντρική μαύρη τρύπα ενός γαλαξία” δήλωσε ο Michael Koss, κεντρικός συντάκτης της μελέτης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland στο College Park. “Η μελέτη εξηγεί κομψά πως οι μαύρες τρύπες μπαίνουν σε λειτουργία.”

Πυκνά νέφη σκόνης και αερίων περιβάλλουν τη μαύρη τρύπα που μπορούν να εμποδίσουν την υπεριώδη, οπτική και χαμηλής ενέργειας ακτινοβολία. Η υπέρυθρη ακτινοβολία όμως από τη θερμή σκόνη κοντά στη μαύρη τρύπα μπορεί να διαπεράσει αυτά τα πυκνά νέφη.

Αποστολή του Swift
Το τηλεσκόπιο Swift είναι ένα από τα πρώτα παρατηρητήρια αφιερωμένα στη μελέτη των εκρήξεων ακτίνων γάμμα (GRB). Τα τρία όργανα παρατήρησης του θα συνεργαστούν για να παρατηρήσουν εκρήξεις GRB και εκλάμψεις στις ακτίνες γάμμα, ακτίνες Χ, τις υπεριώδες και στο οπτικό φάσμα συχνοτήτων.

Οι κύριοι στόχοι της αποστολής Swift είναι οι εξής:
o Να καθορίσει την προέλευση των εκρήξεων ακτίνων γάμμα
o Να ταξινομήσει τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα και να αναζητήσει νέους τύπους
o Να καθορίσει τον τρόπο εξέλιξης των εκρηκτικών κυμάτων και της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον
o Να χρησιμοποιήσει τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα για να μελετήσει το πρώιμο σύμπαν
o Να πραγματοποιήσει την πρώτη έρευνα του ουρανού στη συχνότητα των σκληρών ακτίνων Χ