CERNΠοια είναι η προέλευση της ύλης;
Από τι αποτελείται το σύμπαν;

Για πολλούς επιστήμονες που προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν αμέτρητες τέτοιες ερωτήσεις, αυτή είναι μια ασυνήθιστη απάντηση: “ταξίδι στο χρόνο”! Στην πραγματικότητα, ένα έργο με τεράστια σημασία, αντάξιο της έρευνας που πραγματοποιεί, το CERN, έφτιαξε το LHC (Large Hadron Collider) (Μεγάλος Επιταχυντής Ανδρονίων), τον πιο ισχυρό επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο. Ή ίσως μια χρονομηχανή! Όχι όμως όπως την γνωρίζουμε από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Η ιδέα είναι να ανακαλύψουν τι συνέβη στο σύμπαν ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Εξαιτίας αυτού, το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται ως “το πιο περίπλοκο κατασκεύασμα που έφτιαξε ο άνθρωπος”.

Αλλά τι είναι αυτή η χρονομηχανή στην πραγματικότητα; Μια εντυπωσιακή κατασκευή, κάτω από τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ελβετίας, κοντά στην Γενεύη, το οποίο είναι το μεγαλύτερο, πιο περίπλοκο κατασκεύασμα στον κόσμο έως σήμερα. Διάφορα τούνελ συνολικού μεγέθους 27 χιλιομέτρων όπου δέσμες πρωτονίων θα προσπαθήσουν να συγκρουστούν στο 99,9% της ταχύτητας του φωτός. Οι επιστήμονες ελπίζουν να ξαναδημιουργήσουν καταστάσεις που δεν έχουν ξανασυμβεί από την εποχή της Μεγάλης Έκρηξης, για να μπορέσουν να καταλάβουν καλύτερα το Σύμπαν. Η δύναμη που θα απελευθερωθεί δεν θα στρεβλώσει μόνο τον χώρο (όπως η βαρύτητα στρεβλώνει τον χώρο που περιτριγυρίζει τη Γη), αλλά επίσης και τον χρόνο! Εξού και η σύγκριση με μηχανή του χρόνου.

Όπως αναφέρεται σε μια έρευνα που εκδόθηκε από την Irina Arefieva και Igor Volovich: “στη γενική σχετικότητα, μια καμπύλη χρόνου στο χώρο – χρόνο θα ταξιδέψει από το παρελθόν στο μέλλον… Αλλά σε κάπoιους χώρο-χρόνους οι καμπύλες τέμνονται με τον εαυτό τους, δίνοντας μια καμπύλη κλειστού τύπου, που μεταφράζεται ως μηχανή του χρόνου – και αυτό είναι που προτείνει την πιθανότητα για ταξίδι στο χρόνο”.

Δύο πρωτόνια θα ταξιδέψουν σε αντίθετες κατευθύνσεις και κατά την διάρκεια θα συγκρουστούν σε τέσσερα σημεία – ξαναδημιουργώντας τις συνθήκες του Bing Bang, “το κοσμικό πλάσμα”, μία μυστηριώδης, σχεδόν υγρή κατάσταση, που εμφανίστηκε πριν κρυώσουν αρκετά τα κουάρκς έτσι ώστε να επιτραπεί ο σχηματισμός των ατόμων. Ο επιταχυντής σωματιδίων θα εξαναγκάσει τα κουάρκς να διαχωριστούν και να ξαναδημιουργήσουν αυθεντικό “κοσμικό πλάσμα”! Μπορεί άραγε να γίνει πραγματικότητα;!

Στο τεράστιο τούνελ, σε διαφορετικά σημεία, υπάρχουν κοιλότητες όπου υπάρχουν στριμωγμένοι 4 ανιχνευτές με μέγεθος όσο ένα κτίριο. Υπάρχουν τα: Άτλας, CMS (Compact Muon Solenoid), LHCb και Alice (A Large Ion Collider Experiment). Μόνο το ένα υπεραγώγιμο σωληνοειδές (CMS) περιέχει περισσότερο σίδηρο από τον Πύργο του Άιφελ.

Η αποφασιστικότητα, η δέσμευση και η αφοσίωση υπάρχουν σε αφθονία και ακόμη, χρήματα. Πολλά χρήματα. Ρίξτε μια ματιά σε κάποια σύντομα δεδομένα όσον αφορά το πρόγραμμα:

* Εργασία 20 ετών βρίσκεται σε εξέλιξη
* Μία ομάδα 7.000 φυσικών με περισσότερες από 80 εθνικότητες
* Περίμετρος 27 χιλιομέτρων, 175 μέτρα κάτω από τη γη
* Κάθε τούνελ είναι τόσο μεγάλο για να περνάει τρένο μέσα από αυτό
* Οι θερμοκρασίες που παράγονται: 100.000 φορές υψηλότερες από τον πυρήνα του ήλιου
* Υπεραγώγιμοι μαγνήτες ψύχονται σε θερμοκρασία πιο ψυχρή από αυτή του βαθύτερου διαστήματος.

Το μέγεθος του LHC είναι καταπληκτικό, όπως ακριβώς και η διαχείριση των δεδομένων που θα παράγει. Όταν θα ξεκινησει να λειτουργεί, το CERN θα έχει καταγράψει το ένα τοις εκατό όλων των πληροφοριών που θα παράγονται στον πλανήτη: 15 petabytes ή 15 εκατομμύρια gigabytes δεδομένων το χρόνο. Πώς θα επεξεργαστούν όλα αυτά;!

Εδώ ξεκινάει ένα νέο στάδιο του Internet: το Grid! Η HP ήταν η πρώτη διαφημιστική εταιρία που εκμεταλλεύτηκε ή παρέδωσε αυτήν την τεχνολογία στο LHC Computing Grid (LCG) στο CERN – ένα Grid με επικές διαστάσεις. Τα εργαστήρια της HP και το University Relations Programme της HP συνεργάζονται με το Ανοιχτό Εργαστήριο του CERN για την ανάπτυξη software και hardware για το Grid. Όχι μόνο θα μοιράζει πληροφορίες, αλλά θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων, που σημαίνει ότι επιστήμονες από όλο τον κόσμο μπορούν να συνδεθούν στο Grid με τον προσωπικό τους υπολογιστή και να έχουν πρόσβαση σε μετρήσεις που γίνονται από μηχανήματα σε όλο τον κόσμο. Το έργο αν και δύσκολο, έχει την τεχνογνωσία του CERN, που περιλαμβάνει και τον εφευρέτη του www.

Μεταξύ των πολυάριθμων εκπλήξεων που περιμένουν να ζήσουν οι επιστήμονες με το LHC είναι ένα Μετρίου – μεγέθους Bang ή μια ασυμβίβαστη μαύρη τρύπα. Παρόλαυτα, αυτές οι ανησυχίες δεν απασχολούν τους επιστήμονες του CERN. Μας διαβεβαιώνουν ότι ακόμα και οι μαύρες τρύπες που θα παραχθούν, θα είναι τόσο μικρές και θα έχουν σύντομο όριο ζωής για να μπορέσουν να παράγουν μια ισχυρή βαρυτική δύναμη. Με άλλα λόγια, η Γενεύη δεν θα βουλιάξει σε κάτι κοσμολογικά περίεργο.


Πηγή: Obvious