Οι Ακτές του Κοσμικού ΩκεανούΤο Σύμπαν είναι το μόνο που είναι ή ήταν ποτέ ή θα είναι ποτέ. Γνωρίζουμε ότι πλησιάζουμε τα μεγαλύτερα μυστήρια. Το μέγεθος και η ηλικία του Σύμπαντος είναι πέρα από την ανθρώπινη κατανόηση.

Χαμένο κάπου μεταξύ της απεραντοσύνης και της αιωνιότητας είναι το μικροσκοπικό μας σπίτι. Από μια κοσμική άποψη, οι περισσότερες ανθρώπινες ανησυχίες φαίνονται ασήμαντες, ακόμη και ήσσονος σημασίας. Και όμως το είδος μας είναι νέο και περίεργο και γενναίο και δείχνει πολλές υποσχέσεις. Κατά τις τελευταίες χιλιετίες έχουμε κάνει τις πιο εκπληκτικές και απροσδόκητες ανακαλύψεις σχετικά με το Σύμπαν και τη θέση μας μέσα σε αυτό. Μας υπενθυμίζουν ότι ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί για να αναρωτηθεί, ότι η κατανόηση είναι μια ευχαρίστηση, ότι η γνώση είναι προϋπόθεση για την επιβίωση. Πιστεύω ότι το μέλλον μας εξαρτάται από το πόσο καλά γνωρίζουμε το Σύμπαν.

Αυτές οι εξερευνήσεις απαιτούν σκεπτικισμό και φαντασία μαζί. Η φαντασία συχνά μας μεταφέρει σε κόσμους που ποτέ δεν είμασταν εκεί. Αλλά χωρίς αυτή, δεν πάμε πουθενά. Ο σκεπτικισμός μας επιτρέπει να διακρίνουμε το φανταχτερό από το γεγονός, να δοκιμάσει τις εικασίες μας. Το Σύμπαν είναι πλούσιο πέρα από κάθε μέτρο – στο κομψό πραγματικά περιστατικά, στα έξοχα αλληλεξάρτησης, σε λεπτές μηχανήματα δέος.


Δείτε το καταπληκτικό ντοκιμαντέρ Cosmos (έτος παραγωγής 1980) με ελληνικούς υπότιτλους: