Ένα μικρό, πυκνό αντικείμενο με διάμετρο μόλις 12 μίλια είναι υπεύθυνο για αυτό το όμορφο νεφέλωμα με ακτίνες Χ που εκτείνεται σε 150 έτη φωτός. Στο κέντρο της εικόνας που καταγράφηκε από το Chandra Παρατηρητήριο ακτίνων-Χ της NASA βρίσκεται ένα νέο και ισχυρό πάλσαρ, γνωστό ως PSR B1509-58, ή B1509 για συντομία.

Το πάλσαρ είναι ένα αστέρι που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του με μεγάλη ταχύτητα και εκπέμπει ενέργεια στο χώρο γύρω από αυτό και δημιουργεί περίπλοκους και ενδιαφέροντες σχηματισμούς, συμπεριλαμβανομένου και έναν που μοιάζει με ένα τεράστιο κοσμικό χέρι.

Σ’ αυτήν την εικόνα, η χαμηλότερη ενέργεια ακτίνων Χ που εντοπίζει το Chandra είναι κόκκινη, η μεσαία πράσινη, και αυτή με την μεγαλύτερη ενέργεια μπλε. Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι το B1509 είναι 1.700 χρονών και βρίσκεται περίπου 17.000 έτη φωτός μακρυά.

Τα αστέρια νετρονίων δημιουργούνται όταν συμπαγή αστέρια ξεμένουν από καύσιμα και καταρρέουν. Το B1509 περιστρέφεται τελείως σχεδόν 7 φορές ανά δευτερόλεπτο και απελευθερώνει ενέργεια στο περιβάλλον σε καταπληκτικό ρυθμό – πιθανόν επειδή υπάρχει ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο στην επιφάνειά του, που εκτιμάται ότι είναι 15 τρισεκατομμύρια φορές πιο ισχυρό από αυτό της Γης.

Ο συνδυασμός γρήγορων εναλλαγών και εξαιρετικά ισχυρών μαγνητικών πεδίων κάνουν το B1509 μία από τις ισχυρότερες ηλεκτρομαγνητικές γεννήτριες στο γαλαξία. Αυτή η γεννήτρια οδηγεί έναν άνεμο ενεργητικότητας που αποτελείται από ηλεκτρόνια και ιόντα μακρυά από το αστέρι νετρονίων. Καθώς τα ηλεκτρόνια μετακινούνται στο μαγνητικό νεφέλωμα, ακτινοβολούν μακρυά την ενέργειά τους και δημιουργούν το περίτεχνο νεφέλωμα όπως φαίνεται από το Chandra.