Η φωτογραφία του Φόβου, δορυφόρου του Άρη, τραβήχτηκε από την Υψηλής Ανάλυσης Στερεοσκοπική Κάμερα (HRSC) της διαστημοσυσκευής Mars Express. Την κάμερα διαχειρίζεται το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής και την αποστολή του Mars Express διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Η εικόνα έχει ενισχυθεί για να τονιστούν τα χαρακτηριστικά των λιγότερο φωτισμένων περιοχών.

Το διαστημικό σκάφος MARS Express περιστρέφεται γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη σε μια ιδιαίτερα-ελλειπτική πολική τροχιά που το φέρνει κοντά στον Φόβο κάθε πέντε μήνες. Είναι το μοναδικό διαστημικό σκάφος αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τον Άρη του οποίου η τροχιά φτάνει αρκετά μακριά από τον πλανήτη ώστε να παρέχει μια λεπτομερειακή απεικόνιση του Φόβου.

Ο Φόβος σε 3D. Υψηλής ανάλυσης JPEG (3.38 MB)

Ο Φόβος είναι ένα ακανόνιστο σώμα διαστάσεων 27 × 22 × 19 χιλιόμετρα, με αμφισβητήσιμη προέλευση. Φαίνεται ότι έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους αστεροειδείς τύπου C (carbonaceous C-type), γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να έχει συλληφθεί από τον πλανήτη. Ωστόσο, είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς είτε τον μηχανισμό σύλληψης ή τη μετέπειτα εξέλιξη της τροχιάς στο ισημερινό επίπεδο του Άρη. Μια εναλλακτική υπόθεση είναι ότι σχηματίστηκαν γύρω από τον Άρη, και ως εκ τούτου είναι υπόλειμμα από την περίοδο σχηματισμού του πλανήτη.

Όπως και με την Σελήνη, ο Φόβος δείχνει πάντα την ίδια πλευρά προς τον πλανήτη, γι’ αυτό καθίσταται δυνατή μόνο από εξωτερική τροχιά η παρακολούθηση της απόμακρης πλευράς. Το Mars Express έκανε ακριβώς αυτό, στις 7, 10 και 13 Μαρτίου 2010. Το διαστημικό σκάφος συνέλεξε πολύτιμα επιστημονικά στοιχεία και με άλλα όργανα.