Ο Γανυμήδης φωτογραφημένος από το Voyager 1 το 1979.Ο Όλαφ Τζόνσον µουρµούριζε κάποιο σκοπό µονάχος του και τα γαλάζια σαν από πορσελάνη µάτια του είχαν κάτι το ονειροπόλο, καθώς περιδιάβαζαν το επιβλητικό έλατο στη γωνιά της βιβλιοθήκης.

Αν και η βιβλιοθήκη ήταν το µεγαλύτερο δωµάτιο που διέθετε το Ντοµ, ο Όλαφ δεν το έβρισκε και τόσο άνετο για την περίσταση.

Γεµάτος ενθουσιασµό, έχωσε το χέρι του στο πελώριο πανέρι πλάι του και τράβηξε το πρώτο ρολό πρασινοκόκκινο γκοφρέ χαρτί.

Ποιο συναισθηµατικό ξέσπασµα έδωσε την έµπνευση στην Γανυµηδική Εταιρία Προϊόντων Α.Ε. να στείλει ολόκληρη συλλογή από Χριστουγεννιάτικες διακοσµήσεις στο Ντοµ ; Ούτε στάθηκε να ρωτήσει. Ο Όλαφ ήταν γεµάτος κέφι. Έχοντας αυτοδιοριστεί Χριστουγεννιάτικος αρχι-διακοσµητής, ένιωθε πολύ ευχαριστηµένος µε τη δουλειά του.

Ξάφνου σκυθρώπιασε και ψιθύρισε µια βλαστήµια. Το φωτάκι που έδινε το σινιάλο για Γενική Συγκέντρωση αναβόσβηνε υστερικά.

Με πληγωµένο ύφος, ο Όλαφ απόθεσε το σφυράκι που µόλις είχε σηκώσει, µε το ρολό µε το γκοφρέ χαρτί, τίναξε από τα µαλλιά του µερικά σκουπιδάκια από τις γιρλάντες και έβαλε πλώρη για το γραφείο των αξιωµατικών.

Ο διοικητής Σκοτ Πέλχαµ ήταν κιόλας καθισµένος στη βαθιά πολυθρόνα του στην κεφαλή του τραπεζιού, όταν µπήκε ο Όλαφ. Τα κοντόχοντρα δάχτυλά του έπαιζαν άρρυθµα ταµπούρλο πάνω στο τραπέζι που ήταν σκεπασµένο µε γυαλί. Ο Όλαφ συνάντησε χωρίς φόβο τα πυρωµένα από θυµό µάτια του διοικητή, γιατί στο τµήµα του όλα πήγαιναν ρολόι εδώ και είκοσι γανυµήδιες περιστροφές.

Η αίθουσα γέµισε γρήγορα από τους άντρες και τα µάτια του Πέλχαµ σκλήρυναν καθώς µε µια σαρωτική µατιά µέτρησε τους παρόντες.

«Είµαστε όλοι εδώ. Ανδρες, αντιµετωπίζουµε µια κρίση!»

Ένα αδιόρατο ανάδεµα έγινε αισθητό. Τα µάτια του Όλαφ σεργιάνισαν στο ταβάνι και αποχαυνώθηκαν. Οι κρίσεις ξέσπαγαν στο Ντοµ περίπου µια φορά στην περιστροφή. Πότε γιατί έπρεπε να αυξήσουν την ποσότητα του οξίτη, πότε γιατί ήταν κατώτερη η ποιότητα της τελευταίας φουρνιάς, από φύλλα κάρεν. Στα λόγια που ακολούθησαν, όµως, το κορµί του σφίχτηκε.


Isaac Asimov
Xριστούγεννα στο Γανυµήδη (1942)
(Christmas on Ganymede)

Κατεβάστε ολόκληρο το διήγημα σε pdf