Εξολοθρευτής Διαστημικών Βράχων
Ένα νέο τηλεσκόπιο στη Χαβάη, ειδικά σχεδιασμένο να αναζητά αστεροειδείς και κομήτες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Γη, μπήκε σε λειτουργία.

Το Pan-STARRS 1 θα χαρτογραφεί μεγάλα τμήματα του ουρανού κάθε βράδυ και θα παρακολουθεί όχι μόνο τα κοντινά διαστημικά αντικείμενα, αλλά και σουπερνόβα.

Το τηλεσκόπιο συλλέγει επιστημονικά δεδομένα εδώ και έξι μήνες, αλλά τώρα λειτουργεί από το σούρουπο ως την αυγή κάθε βράδυ.

Το Pan-STARRS 1 (PS1) αναμένεται να χαρτογραφεί το ένα έκτο του ουρανού κάθε μήνα.
Η εγκατάσταση μπορεί να υπερηφανεύεται για την τεράστια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή: μια συσκευή 1.400 megapixel (1,4 gigapixel) που μπορεί να φωτογραφίζει μια περιοχή του ουρανού είναι όσο 36 πλήρη φεγγάρια σε μία και μόνη έκθεση.

“Αν και μικρό σε μέγεθος, αυτό το τηλεσκόπιο βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας», δήλωσε ο Δρ Νικ Kaiser, επικεφαλής του προγράμματος Pan-STARRS.
Η γιγαντιαία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή θα πραγματοποιεί πάνω από 500 εκθέσεις κάθε βράδυ, συλλέγοντας περίπου 4 terabytes δεδομένων.

Διοχετεύοντας ένα ευρύ δίχτυ, το τηλεσκόπιο αναμένεται να ανιχνεύσει πολλά αντικείμενα που κινούνται στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος.
Συχνές παρατηρήσεις θα επιτρέψουν στους αστρονόμους να παρακολουθούν τα αντικείμενα και να υπολογίζουν τις τροχιές τους, εντοπίζοντας το ενδεχόμενο κινδύνων για τη Γη.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μια έκθεση από το Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση απειλής από αστεροειδείς.
Ο καθηγητής Carlos Frenk, από το Πανεπιστήμιο του Durham, ο οποίος είναι μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου στο διοικητικό συμβούλιο του Pan-STARRS, δήλωσε: “το PS1 θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πολύχρωμη τοπογράφηση του Σύμπαντος.

“Παράλληλα με προσομοιώσεις σε υπερυπολογιστή, αυτά τα στοιχεία θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τους κύκλους ζωής των γαλαξιών και, αν είμαστε πολύ τυχεροί, τη φύση της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας που ελέγχουν την εξέλιξη του σύμπαντος”.

Το 1,8 μέτρων τηλεσκόπιο στην Haleakala θα εντοπίζει επίσης πολλά μικρά, αχνά αντικείμενα στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα που δεν φαινόταν σε προηγούμενες παρατηρήσεις.
Το PS1 αποτελεί το πειραματικό πρωτότυπο για ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που θα κατασκευαστεί και ονομάζεται PS4, το οποίο θα έχει τέσσερις φορές τη δύναμη του PS1 και θα κατασκευαστεί στο Mauna Kea στη Χαβάη.