Η Επάνοδος του Hayabusa
Οι αστεροειδείς θεωρείται ότι είναι ουράνια σώματα που διατηρούν στοιχεία από την εποχή σχηματισμού του ηλιακού συστήματος. Αν συλλέξουμε ένα δείγμα από έναν αστεροειδή, το φέρουμε πίσω στη Γη και διενεργήσουμε συγκεκριμένα τεστ σε αυτό, μπορούμε να κερδίσουμε κάποιες πολύτιμες ενδείξεις για την προέλευση και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματος.

Φέρνοντας πίσω ένα δείγμα από ένα ουράνιο σώμα του ηλιακού μας συστήματος που ονομάζεται “Επιστροφή δείγματος” (Sample Return). Το Hayabusa είναι ένα σκάφος που φτιάχτηκε για να εξακριβώσουμε την τεχνολογία που αναπτύχθηκε για μελλοντικές “αποστολές επιστροφής δειγμάτων”.

Το Hayabusa εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο M-V στις 9 Μαΐου 2003. Επιταχύνθηκε με ένα πέρασμα από τη Γη τον Μάιο του 2004 και έφθασε το στόχο του, τον αστεροειδή Itokawa, στις 12 Σεπτεμβρίου 2005, μετά από ταξίδι περίπου 2 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του ίδιου έτους, το Hayabusa ολοκλήρωσε τις μετρήσεις της γεωμετρίας του Itokawa και έκανε δύο προσγειώσεις το Νοέμβριο για να συλλέξει δείγμα.

Μέσα από επιστημονικές παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια που το Hayabusa παρέμεινε στον Itokawa συγκεντρώθηκαν διάφορα στοιχεία μεταξύ άλλων για τη βαρύτητα και την κατάσταση της επιφάνειας του.

Hayabusa ReentryΤο διαστημικό σκάφος, μετά από ένα ταξίδι 7 ετών, εισήλθε εχθές στην ατμόσφαιρα της Γης και προσγειώθηκε στην έρημο Woomera της Αυστραλίας.

Το παραπάνω βίντεο είναι από το αεροσκάφος DC-8 της NASA πάνω από την Αυστραλία.

Τεχνικές πληροφορίες της αποστολής Hayabusa