Κουλουριασμένο Πλάσμα της Νύχτας
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA φωτογράφισε ένα άγριο πλάσμα του σκότους – ένα κουλουριασμένο γαλαξία με ένα αντικείμενο σαν μάτι στο κέντρο του.

Ο γαλαξίας, που ονομάζεται NGC 1097, βρίσκεται 50 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας όπως ο δικός μας, με μακριούς βραχίονες αστεριών. Το “μάτι” στο κέντρο του Γαλαξία είναι στην πραγματικότητα μια τερατώδης μαύρη τρύπα που περιβάλλεται από ένα δακτύλιο αστεριών. Σε αυτή την υπέρυθρη φωτογραφία του Spitzer, η περιοχή γύρω από την αόρατη μαύρη τρύπα είναι μπλε και το δαχτυλίδι των αστέρων, λευκό.

Η μαύρη τρύπα είναι τεράστια, περίπου 100 εκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου μας, και τρέφεται από αέριο και σκόνη, και περιστασιακά με άτυχα αστέρια. Η κεντρική μαύρη τρύπα του Γαλαξίας μας είναι ήρεμη μπροστά της, με μάζα μερικών εκατομμυρίων Ήλιων.

Ο δακτύλιος γύρω από τη μαύρη τρύπα είναι γεμάτος με νεοσχηματιζόμενα αστέρια. Η εισροή υλικού προς την κεντρική γραμμή του γαλαξία προκαλεί το δαχτυλίδι να φέξει με νέα αστέρια.

Οι κόκκινοι σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία και οι περιστροφικές ακτίνες μεταξύ των βραχιόνων μας δείχνουν τη σκόνη που θερμαίνεται από τα νεογέννητα άστρα. Μεγάλος πληθυσμός αστεριών διάσπαρτα μέσα στο γαλαξία είναι μπλε. Η ασαφής μπλε κουκκίδα στα αριστερά, που ταιριάζει απόλυτα ανάμεσα στα κενά των βραχιόνων, είναι ένας σύντροφός γαλαξίας. Οι αστρονόμοι λένε ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν αυτός, ο σύντροφος γαλαξίας, έκανε μια τρύπα στο μεγαλύτερο γαλαξία ή απλά τυγχάνει να είναι ευθυγραμμισμένος με το κενό των βραχιόνων.

Άλλες κουκκίδες στην εικόνα είναι είτε κοντινά αστέρια στο γαλαξία μας, ή μακρινών γαλαξιών.

Αυτή η εικόνα λήφθηκε κατά τη διάρκεια της ψυχρής αποστολής του Spitzer, πριν του τελειώσει το ψυκτικό υγρό. Η ζεστή αποστολή του παρατηρητηρίου είναι σε εξέλιξη, με δύο υπέρυθρα κανάλια που λειτουργούν σε περίπου 30 βαθμούς Kelvin.

Με μπλε χρώμα είναι το υπέρυθρο φως με μήκος κύματος 3,6 μικρόμετρα, με πράσινο είναι σε 4,5 μικρόμετρα και με κόκκινο σε 8.0. Το φως από τα αστέρια με μήκος κύματος 3,6 μικρόμετρα έχει αφαιρεθεί από την εικόνα των 8.0 μικρόμετρα για να ενισχυθούν τα χαρακτηριστικά της σκόνης.