Οι Λεπτές Σκιές ενός Σομπρέρο
Εικόνα του διάσημου σπειροειδή γαλαξία Messier 104, ευρύτερα γνωστό ως ο “Sombrero” (το μεξικάνικο καπέλο) λόγω του ιδιαίτερου σχήμα. Το “Sombrero” βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου (The Virgin), σε απόσταση περίπου 50 εκατομμύρια έτη φωτός.

Το Messier 104 είναι το 104ο αντικείμενο στο διάσημο κατάλογο των νεφελωμάτων του Γάλλου αστρονόμου Charles Messier (1730-1817). Δεν περιλαμβανόταν στις δύο πρώτες εκδόσεις (με 45 αντικείμενα το 1774, 103 το 1781), αλλά ο Messier το πρόσθεσε στη συνέχεια με το χέρι στο προσωπικό του αντίγραφο ως “πολύ αμυδρό νεφέλωμα”. Η ταχύτητα απομάκρυνσης του, περίπου 1000 χλμ / δευτερόλεπτο, μετρήθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικάνο αστρονόμο Vesto Μ. Slipher στο Παρατηρητήριο Lowell το 1912. Επίσης ήταν ο πρώτος που εντόπισε την περιστροφή του γαλαξία.

Αυτός ο γαλαξίας είναι γνωστός για τη δεσπόζουσα διόγκωση του πυρήνα του, που αποτελείται κυρίως από ώριμα αστέρια ενώ στην άκρη του αποτελείται από αστέρια, αέριο και περίπλοκα διαρθρωμένη σκόνη. Η πολυπλοκότητα αυτής της σκόνης, και λόγω της υψηλής ανάλυσης της εικόνας, είναι εμφανής άμεσα μπροστά από το φωτεινό πυρήνα, αλλά είναι επίσης πολύ εμφανές καθώς σκοτεινές λωρίδες απορροφούν το φως σε όλο το μήκος του δίσκου. Ένα σημαντικό μέρος του γαλαξιακού δίσκου είναι ακόμη ορατό στη μακρινή πλευρά, παρά την τεράστια διόγκωση του.

Ένας μεγάλος αριθμός μικρών και ελαφρώς διάχυτων πηγών μπορεί να θεωρηθούν ως ένα σμήνος στο φωτοστέφανο του Messier 104. Τα περισσότερα από αυτά είναι σφαιρικά σμήνη, παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στο δικό μας Γαλαξία

Η εικόνα αυτή λήφθηκε από το VLT ANTU στις 30 Ιανουαρίου 2000. Είναι μια σύνθεση τριών εκθέσεων σε διαφορετικά μήκη κύματος. Ο βορράς είναι στο επάνω μέρος και η ανατολή στα αριστερά.