Πανόραμα του Γαλαξίας μας
Αυτή η υπέροχη πανοραμική εικόνα 360 μοιρών, η οποία καλύπτει τη νότια και βόρεια ουράνια σφαίρα, αποκαλύπτει το κοσμικό τοπίο που περιβάλλει το μικροσκοπικό μπλε πλανήτη μας. Αυτό το πανέμορφο αστρικό τοπίο παρουσιάζεται πρώτο από τα τρία εξαιρετικά τοπία υψηλής ανάλυσης που εμφανίζονται στο έργο GigaGalaxy Zoom, που ξεκίνησε το ESO στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας 2009 (IYA2009).

Το επίπεδο του Γαλαξία μας, το οποίο βλέπουμε πλάγια από την πλευρά μας στη Γη, σχηματίζει μια φωτεινή λωρίδα σε όλη την εικόνα. Η προβολή που χρησιμοποιείται στο GigaGalaxy Zoom τοποθετεί το θεατή μπροστά στο Γαλαξία μας με τη Γαλαξιακή Οδό να φαίνεται οριζόντια στην εικόνα – σχεδόν σαν να έβλεπε το Γαλαξία από το εξωτερικό.

Από αυτή τη σκοπιά, τα τμήματα του σπειροειδή γαλαξία μας φαίνονται σαφώς καθαρότερα, συμπεριλαμβανομένου του δίσκου του, σκοτεινών και λαμπερών νεφελωμάτων, νεαρών αστέρων, καθώς και οι κεντρικές διογκώσεις του πυρήνα και οι γαλαξίες δορυφόροι.

Καθώς η φωτογράφιση κράτησε αρκετούς μήνες, αντικείμενα από το ηλιακό μας σύστημα περνούσαν από το οπτικό πεδίο, όπως οι λαμπροί πλανήτες Αφροδίτη και Δίας.

Σε ανάλυση 4000×2000 4.3 MB

Σε ανάλυση 6000×3000 7.2 MB