Το Μεγαλύτερο Ραδιοτηλεσκόπιο του Κόσμου
Οι επιστήμονες στην Ολλανδία παρουσίασαν το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, λέγοντας ότι είναι ικανό να ανιχνεύει αχνά σήματα πολύ πίσω στο χρόνο και στο χώρο, σχεδόν στο Big Bang.

Το LOFAR (Low Frequency Array) αποτελείται από 25.000 μικρές κεραίες περίπου 50 εκατοστών και σε απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους, αντί για το παραδοσιακό μεγάλο πιάτο, ανέφερε η Femke Boekhorst του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας των Κάτω Χωρών.

Είναι εγκατεστημένο κοντά στη βορειοανατολική ολλανδική πόλη του Assen, αλλά οι κεραίες του επεκτείνονται σε όλη την υπόλοιπη Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία και Βρετανία.

“Σήμερα έχουμε εγκαινιάσει το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο. Όταν συνδυάσετε όλες τις κεραίες μπορείτε να πάρετε ένα γιγαντιαίο τηλεσκόπιο με διάμετρο περίπου 1.000 χιλιομέτρων”, δήλωσε η Boekhorst από το AFP.

«Οι παρατηρήσεις που θα είμαστε σε θέση να κάνουμε, θα μας επιτρέψουν να μάθουμε περισσότερα για την προέλευση του σύμπαντος, πίσω στο χρόνο αμέσως μετά το Big Bang”, πρόσθεσε.

Τα δεδομένα που συλλέγονται από το τηλεσκόπιο θα πρέπει να εξεταστούν από έναν υπερυπολογιστή στο πανεπιστήμιο του Groningen πριν διαβιβαστούν στο ινστιτούτο.


Μερικές εικόνες από τις εγκαταστάσεις στην Ολλανδία