Το Νεφέλωμα Μυρμήγκι
Γιατί αυτό το μυρμήγκι δεν είναι μια μεγάλη σφαίρα; Το πλανητικό νεφέλωμα Mz3 πετιέται μακριά από ένα αστέρι παρόμοιο με τον Ήλιο μας που είναι, σίγουρα, στρογγυλό. Τότε γιατί το αέριο το οποίο φεύγει μακριά δημιουργεί ένα νεφέλωμα σε σχήμα μυρμηγκιού που ευδιάκριτα δεν είναι κυκλικό;

Ενδείξεις μπορεί να περιλαμβάνουν το υψηλής ταχύτητας, 1000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, απομακρυνόμενο αέριο, το μήκος της δομής που φτάνει το ένα έτος φωτός και το μαγνητισμό του αστεριού που είναι ορατό στο κέντρο του νεφελώματος.

Μια πιθανή απάντηση είναι ότι στο Mz3 κρύβεται ένα δεύτερο, ροοστατικό αστέρι που περιστρέφεται κοντά στο φωτεινό αστέρι. Μια ανταγωνιστική υπόθεση υποστηρίζει ότι η ιδιοπεριστροφή του κεντρικού άστρου και το μαγνητικό του πεδίο είναι υπεύθυνα για τη διοχέτευση του αερίου.

Δεδομένου ότι το κεντρικό άστρο φαίνεται να είναι παρόμοιο με τα δικό μας ήλιο, οι αστρονόμοι ελπίζουνε ότι η αυξημένη κατανόηση της ιστορίας αυτού του γιγαντιαίου διαστημικού μυρμηγκιού μπορεί να παράσχει χρήσιμες γνώσεις σχετικά με το πιθανό μέλλον του Ήλιου και της Γης.