Εξωτερική Δεξαμενή
Η τελευταία εξωτερική δεξαμενή, που έχει προγραμματιστεί να εκτοξεύσει το διαστημικό λεωφορείο Endeavour, ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουνίου από την Lockheed Martin. Η δεξαμενή, που ονομάζεται ET-138, θα κινηθεί επάνω σε ένα τροχοφόρο μεταφορέα 1,6χλμ προς την αποβάθρα Michoud. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει 1.450 χλμ στη θάλασσα για το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα.

Η εξωτερική δεξαμενή τροφοδοτεί τις κύριες μηχανές του διαστημικού λεωφορείου. Είναι επίσης η “σπονδυλική στήλη” του διαστημικού λεωφορείου κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης, παρέχοντας διαρθρωτική υποστήριξη για τη σύνδεση των βοηθητικών στερεών πυραύλων και του κυρίου σκάφους. Είναι το μόνο στοιχείο του διαστημικού λεωφορείου που δεν επαναχρησιμοποιείται. Μετά από περίπου 8,5 λεπτά πτήσης η δεξαμενή πέφτει στον ωκεανό.

Ψηλότερο από ένα 15 όροφο κτίριο και πάνω από 8 μέτρα σε διάμετρο, η εξωτερική δεξαμενή απορροφά τις 7,8 εκατομμύρια λίβρες ώθησης από τις τρεις κύριες μηχανές του διαστημικού λεωφορείου και των στερεών ενισχυτικών πυραύλων κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης. Τροφοδοτείται από 548.000 λίτρα υγρού οξυγόνου και 1.476.000 λίτρα υγρού υδρογόνου.

Τα τρία κύρια εξαρτήματα της εξωτερικής δεξαμενής περιλαμβάνουν τη δεξαμενή υγρού οξυγόνου, τη δεξαμενή υδρογόνου και την εσωτερική δεξαμενή σε σχήμα κολάρου, η οποία συνδέει τις δύο δεξαμενές καυσίμου. Επίσης παρέχει τη δομή σύνδεσης για τους πλαϊνούς πυραύλους στερεάς κατάστασης.