Γαλαξιακή Σύγκρουση
Οι γαλαξίες Antennae, που βρίσκονται περίπου 62 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, φαίνονται σε αυτή τη σύνθετη εικόνα από το Παρατηρητήριο Chandra X-ray (μπλε), το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble (χρυσό), καθώς και το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Spitzer (κόκκινο).

Η σύγκρουση, που ξεκίνησε πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια και βρίσκεται σε εξέλιξη, προκάλεσε το σχηματισμό των εκατομμυρίων αστεριών από σύννεφα σκόνης και αερίων στους γαλαξίες. Τα μεγαλύτερα από αυτά τα νέα αστέρια έχουν ήδη εξελιχθεί μέσα σε λίγα εκατομμύρια χρόνια και εξερράγησαν ως σουπερνόβα.

Η εικόνα ακτίνων Χ από το Chandra δείχνει τεράστια καυτά σύννεφα, διαστρικό αέριο που έχει εμβολιαστεί με πλούσια κοιτάσματα στοιχείων από εκρήξεις σουπερνόβα. Αυτό το εμπλουτισμένο αέριο, το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία όπως το οξυγόνο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και πυρίτιο, θα ενσωματωθεί στις νέες γενιές των αστεριών και των πλανητών. Οι φωτεινές, σαν σημεία, πηγές στην εικόνα παράχθηκαν από υλικά που έπεσαν επάνω σε μαύρες τρύπες και αστέρια νετρονίων που είναι υπολείμματα άστρων. Μερικές από αυτές τις μαύρες τρύπες μπορεί να έχουν μάζες που είναι σχεδόν εκατό φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου.

Τα δεδομένα του Spitzer δείχνουν υπέρυθρο φως από τα θερμά σύννεφα σκόνης που έχουν θερμανθεί από τα νεογέννητα αστέρια, με τα φωτεινά σύννεφα να βρίσκονται στη περιοχή επικάλυψης μεταξύ των δύο γαλαξιών. Τα δεδομένα του Hubble αποκαλύπτουν ηλικιωμένα άστρα σε κόκκινο χρώμα, νήματα σκόνης σε καφέ και περιοχές αστρογέννησης σε κίτρινο και λευκό. Πολλά από τα αχνά αντικείμενα στην εικόνα είναι σμήνη που περιέχουν χιλιάδες αστέρια.

Οι γαλαξίες Antennae (κεραίες) πήραν το όνομά τους από το μακρύ βραχίωνα που μοιάζει με κεραία. Αυτά τα χαρακτηριστικά παράχθηκαν από παλιρροϊκές βαρυτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.