Μια ασυνήθιστα λεία επιφάνεια στο δορυφόρο Καλυψώ
Γιατί αυτό το φεγγάρι του Κρόνου είναι τόσο ομαλό; Το διαστημικό σκάφος Cassini πέρασε τόσο κοντά από το μικρό φεγγάρι του Κρόνου Καλυψώ και κατάφερε να το φωτογραφίσει με πρωτοφανή λεπτομέρεια.

Η ακατέργαστη φωτογραφία δείχνει το 20 χιλιομέτρων, ακανόνιστου σχήματος, φεγγάρι. Όπως το δίδυμο φεγγάρι Τελεστώ και η Πανδώρα, η Καλυψώ αποδείχθηκε ότι είναι ασυνήθιστα λείο, αρκετά πιο ομαλό από τα περισσότερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Κρόνου.

Μια υπόθεση για την ομαλότητα της Καλυψώ είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της επιφάνειας του φεγγαριού, είναι στην πραγματικότητα ένα σχετικά χαλαρό συνονθύλευμα ερειπίων – κάνοντας τη Καλυψώ ένα φεγγάρι συντριμμιών. Η χαλαρή φύση των μικρών κομματιών πάγου τα επιτρέπει να γεμίζουν αρκετούς μικρούς κρατήρες και άλλα επιφανειακά χαρακτηριστικά.

Η Καλυψώ περιστρέφεται γύρω από τον Κρόνο πάντα πίσω από το πολύ μεγαλύτερο φεγγάρι Τηθύς, ενώ η Τελεστώ πάντα προηγείται της Τηθούς. Η εξαιρετικά λευκή επιφάνεια της Καλυψώ Calypso – όχι σε αντίθεση με το φρέσκο χιόνι – μπορεί να προέκυψε από τη συνεχή συσσώρευση φρέσκων σωματιδίων πάγου που εμπίπτουν από το δακτύλιο Ε του Κρόνου.