Αυτή η αναπαράσταση από υπολογιστή του υλικού γύρω από ένα πρόσφατα εκρηγνυόμενο αστέρι, γνωστό και ως Supernova 1987A (ή SN 1987A), βασίζεται σε παρατηρήσεις που για πρώτη φορά αποκάλυψαν μια τρισδιάστατη όψη της κατανομής των αποβαλλόμενων υλικών.

Οι παρατηρήσεις έγιναν από τους αστρονόμους χρησιμοποιώντας το Very Large Telescope του ESO. Η αρχική έκρηξη δεν ήταν μόνο ισχυρή, σύμφωνα με τα νέα αποτελέσματα. Ήταν επίσης πιο συγκεντρωμένη σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η σουπερνόβα πρέπει να ήταν πολύ ταραχώδης, όπως μας δείχνουν τα πιο σύγχρονα μοντέλα υπολογιστών. Αυτό το βίντεο δείχνει τα διάφορα στοιχεία που υπάρχουν στη SN 1987A: δύο εξωτερικά δαχτυλίδια, ένας εσωτερικός δακτύλιος και το παραμορφωμένο, απελαθούν υλικό.

Με ποιο τρόπο ακριβώς εκρήγνυται μια σουπερνόβα δεν είναι πολύ καλά κατανοητό, αλλά ο τρόπος που το αστέρι εξερράγη αποτυπώνεται σε αυτό το εσωτερικό υλικό. Οι αστρονόμοι θα μπορούσαν να συμπεράνουν ότι το υλικό αυτό δεν εκτοξεύτηκε συμμετρικά προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά μάλλον φαίνεται πως είχε μια προτιμώμενη κατεύθυνση. Εκτός αυτού, η κατεύθυνση είναι διαφορετική από αυτή που αναμενόταν από τη θέση των δακτυλίων.