Ένα Παγόβουνο σε Τροχιά
Τι κάνει τον πυρήνα ενός κομήτη να φαίνεται έτσι; Σχηματισμένοι από την αρχέγονη ουσία του Ηλιακού Συστήματος, οι πυρήνες κομητών μοιάζουν πολύ με βρώμικα παγόβουνα. Τα επίγεια τηλεσκόπια μας αποκαλύπτουν μόνο το γύρω σύννεφο αερίου, σκόνης και σωματιδίων που ενεργοποιείται μόνο όταν πλησιάζει τον Ήλιο, αφήνοντας πίσω του τη χαρακτηριστική ουρά.

Το 1986, ωστόσο, το Ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Giotto έγινε ένα από τα πρώτα διαστημικά οχήματος που συνάντησαν και φωτογράφησαν τον πυρήνα ενός κομήτη, περνώντας κοντά από τον κομήτη Halley καθώς αυτός προσέγγιζε τον Ήλιο. Δεδομένα από τη φωτογραφική μηχανή του Giotto χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν αυτή τη βελτιωμένη εικόνα του πυρήνα σε σχήμα πατάτας με μήκος περίπου 15 χιλιόμετρα.

Μερικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας φαίνονται στο σκοτεινό πυρήνα στα δεξιά, ενώ το αέριο και η σκόνη που ρέουν από τον Halley είναι εμφανείς στα αριστερά. Κάθε 76 χρόνια ο Κομήτης του Halley επιστρέφει στο εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα και κάθε φορά αφαιρείται από τον πυρήνα στο διάστημα ένα στρώμα πάγου βάθους 6 μέτρων. Αυτά τα συντρίμμια από τον πυρήνα του Halley μπαίνουν σε τροχιά και είναι υπεύθυνα για τη βροχή μετεωριτών Orionids, τον Οκτώβριο κάθε έτους, και την Eta Aquariids κάθε Μάιο.