Πλανητικά Συστήματα Διαμορφώνονται στον Ωρίωνα
Πώς σχηματίζονται οι πλανήτες; Για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble φωτογράφισε με αρκετή λεπτομέρεια ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αστρονομικά νεφελώματα, το Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, ορατό δια γυμνού οφθαλμού κοντά στη ζώνη του Αστερισμού του Ωρίωνα, είναι μια τεράστια περιοχή αστρογέννησης και ίσως το πιο διάσημο από όλα τα αστρονομικά νεφελώματα. Ένθετα στο παραπάνω μωσαϊκό φαίνονται αρκετοί πρωτοπλανητικοί δίσκοι (proplyds), πολλοί από τους οποίους είναι πλανητικά συστήματα σε σχηματισμό.

Ορισμένοι proplyds λάμπουν καθώς κοντινοί δίσκοι περιβάλλουν τα αστέρια, ενώ άλλοι proplyds έχουν δίσκους αλλά αρκετά μακρυά από το κεντρικό αστέρι, περιέχουν ψυχρή σκόνη και ως εκ τούτου εμφανίζονται ως σκούρες σιλουέτες έναντι του λαμπρότερου αερίου. Η μελέτη αυτής της σκόνης μας δίνει διορατικότητα για το πώς σχηματίζονται οι πλανήτες.

Πολλές εικόνες proplyd δείχνουν επίσης τόξα κρουστικών κυμάτων – όπου ταχύ υλικό συναντάει το αργά κινούμενο αέριο. Το Νεφέλωμα του Ωρίωνα βρίσκεται περίπου 1.500 έτη φωτός μακριά, στην ίδια σπείρα του Γαλαξία μας, όπως ο Ήλιος.

Πλανητικά Συστήματα στον Ωρίωνα

Η πλήρης εικόνα σε ανάλυση 4000px : Πλανητικά Συστήματα στον Ωρίωνα