Σκοτεινοί Καταρράκτες Άμμου
Θα μπορούσαν να μοιάζουν με δέντρα στον Άρη, αλλά δεν είναι. Ομάδες σκούρων καφέ ραβδώσεων φωτογραφήθηκαν από το Mars Reconnaissance Orbiter στους λιωμένους ροζ αμμόλοφους που καλύπτονται με ελαφρύ παγετό. Η παραπάνω εικόνα λήφθηκε τον Απρίλιο του 2008 κοντά στο Βόρειο Πόλο του Άρη.

Εκείνη την εποχή, σκούρα άμμος στο εσωτερικό των αμμόλοφων του Άρη έγινε όλο και πιο ορατή καθώς ο ανοιξιάτικος Ήλιος έλιωσε τον ελαφρύτερο πάγο από διοξείδιο του άνθρακα. Όταν εμφανίζεται κοντά στη κορυφή ενός αμμόλοφου, η σκοτεινή άμμος μπορεί να πέσει απότομα κάτω από τον αμμόλοφο αφήνοντας τις σκοτεινές ραβδώσεις – ραβδώσεις που αρχικά φαίνονται σαν να είναι δέντρα που στέκονται μπροστά από τις ελαφρύτερες περιοχές, αλλά δεν ρίχνουν καμία σκιά.

Αντικείμενα περίπου 25 εκατοστών επιλύονται σε αυτή την εικόνα που εκτείνεται περίπου ένα χιλιόμετρο. Κοντινά πλάνα ορισμένων τμημάτων αυτής της εικόνας παρουσιάζουν τεράστιους λόφους που δείχνουν ότι η ολίσθηση της άμμου συνέβαινε ακόμα και όταν λαμβανόταν η εικόνα.