Το Νεφέλωμα Rosette
Τι περιβάλλει το ανθηρό νεφέλωμα Rosette; Για την καλύτερη εικόνα αυτής της περιοχής του ουρανού, το περίφημο νεφέλωμα στην άκρη δεξιά φωτογραφήθηκε πρόσφατα σε μια ευρείας εικόνας πεδίου μαζί με άλλα αξιοσημείωτα ουράνια αντικείμενα.

Το κέντρο του νεφελώματος Rosette κατοικείται από τα λαμπερά αστέρια του μπλε ανοιχτού σμήνους NGC 2244, των οποίων οι άνεμοι και το φως εκκενώνουν το κέντρο του νεφελώματος. Κάτω από το διάσημο λουλούδι, ένα σύμβολο του Αγίου Βαλεντίνου, είναι μια στήλη σκόνης και αερίων που εμφανίζεται σαν ένα κοτσάνι τριαντάφυλλου, αλλά στην πραγματικότητα εκτείνεται σε εκατοντάδες έτη φωτός.

Το φωτεινό μπλε αστέρι αριστερά και κάτω από το κέντρο ονομάζεται S Monocerotis. Το αστέρι είναι μέρος του ανοιχτού σμήνους άστρων που ονομάζεται NGC 2264 και είναι γνωστό ως το σμήνος Snowflake. Στα δεξιά του S Monocerotis είναι ένα σκοτεινό μυτερό χαρακτηριστικό που ονομάζεται νεφέλωμα Κώνου (Cone), ένα νεφέλωμα που πιθανόν διαμορφώθηκε από τους ανέμους που ρέουν από ένα τεράστιο αστέρι που κρύβεται από τη σκόνη.

Στα αριστερά του S Monocerotis είναι το νεφέλωμα Fox Fur, μια ταραχώδης περιοχή που δημιουργείται από το ταχέως εξελισσόμενο σμήνος Snowflake. Η περιοχή Rosette, σε απόσταση περίπου 5.000 έτη φωτός, είναι περίπου δύο φορές μακριά όσο η περιοχή γύρω από το S Monocerotis. Η περιοχή μπορεί να φανεί με ένα μικρό τηλεσκόπιο προς τον αστερισμό του Unicorn (Μονόκερος).