Το Μαγγελανικό Ρεύμα
Εκτεινόμενο σε όλο το εύρος του ουρανού προς τη κατεύθυνση του μαγευτικού Νέφους του Μαγγελάνου είναι μια ασυνήθιστη ροή αερίου: το Μαγγελανικό Ρεύμα. Η προέλευση του αερίου παραμένει άγνωστη, αλλά κατέχει μια ένδειξη για τη προέλευση και τη τύχη των πιο διάσημων δορυφόρων-γαλαξιών του δικού Γαλαξία μας: του ΜΜΝ και του SMC.

Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν δύο κύριες θεωρίες για τη προέλευσή του. Ότι το ρεύμα δημιουργήθηκε από αέριο, που προήλθε από τους γαλαξίες-δορυφόρους, καθώς πέρασαν μέσα από το φωτοστέφανο του Γαλαξία μας, ή ότι το ρεύμα δημιουργήθηκε από τη διαφορά της βαρύτητας στο Γαλαξία μας. Πρόσφατα, ωστόσο, φωτογραφίες ραδιοκυμάτων – συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από το Byrd Green Bank Telescope – έχουν δείξει ότι το Μαγγελανικό Ρεύμα είναι μεγαλύτερο και παλαιότερο από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, ίσως τόσο παλιό όσο 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι παρατηρήσεις αυτές ενισχύουν μια τρίτη πιθανή προέλευση του ρεύματος – ότι οι γαλαξίες του Μεγάλου και Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου μόλις πέρασαν κοντά ο ένας στον άλλο οι βαρυτικές παλιρροϊκές δυνάμεις πυροδότησαν μια έκρηξη σχηματισμού αστέρων που εξήλθαν από το ρεύμα. Στην παραπάνω φωτογραφία ολόκληρου του ουρανού στο ορατό φως έχουν προστεθεί δεδομένα από ραδιοκύματα σε ροζ χρώμα του Ρεύματος του Μαγγελάνου που καλύπτει το σύνολο του ουρανού και τελειώνει στους δύο γαλαξίες του Μαγγελάνου στην κάτω δεξιά γωνία.