Η Αυγή των Γαλαξιών
Πότε σχηματίστηκαν οι γαλαξίες; Για να μας βοηθήσει να το μάθουμε, το Hubble φωτογράφισε τον ουρανό στο βαθύτερο υπέρυθρο που έχει ποτέ ληφθεί του ίδιου σημείου από το οπτικό φάσμα του Ultra Deep Field (HUDF) το 2004. Η νέα εικόνα λήφθηκε το καλοκαίρι του 2009 από τη νεοεισαχθέν Wide Field Camera 3 στο ανακαινισμένο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Οι εξασθενημένοι κόκκινοι λεκέδες στην παραπάνω εικόνα ξεπερνούν πιθανόν το redshift 8 σε απόσταση. Αυτοί οι γαλαξίες, συνεπώς, υπήρχαν όταν το σύμπαν ήταν μόνο ένα μικρό ποσοστό της σημερινής ηλικίας του, και μπορεί κάλλιστα να είναι μέλη της πρώτης κατηγορίας των γαλαξιών. Μερικοί μεγάλοι σύγχρονοι γαλαξίες σχηματίζουν ένα ζωηρόχρωμο πρώτο πλάνο στους απόμακρους γαλαξίες.

Αναλύσεις από την ομάδα HUDF09 δείχνουν ότι ορισμένοι από αυτούς τους πρώιμους γαλαξίες είχαν πολύ περιορισμένη διαστρική σκόνη. Αυτή η πρώιμη κατηγορία χαμηλής φωτεινότητας γαλαξιών περιείχε πιθανόν ενεργητικά άστρα που εκπέμποντας φως μετασχημάτισαν ένα μεγάλο μέρος της υπόλοιπης κανονικής ύλης στο σύμπαν από ένα ψυχρό αέριο σε ένα ζεστό ιονισμένο πλάσμα.