Σκονισμένο Νησί
Ο λαμπερός Γαλαξίας NGC 253, είναι ένας από τους φωτεινότερους σπειροειδείς γαλαξίες που είναι ορατός με γυμνό μάτι, αλλά και ένας από τους πιο σκονισμένους. Κάποιοι τον αποκαλούν Γαλαξία Ασημένιο Δολάριο λόγω της εμφάνισής του σε μικρά τηλεσκόπια, ή απλά Γαλαξία Γλύπτη (Sculptor) λόγω της θέσης του εντός των ορίων του νότιου αστερισμού Γλύπτη.

Η πρώτη σάρωση έγινε το 1783 από το μαθηματικό και αστρονόμο Caroline Herschel. Το σκονισμένο «νησί» βρίσκεται μόλις 10 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και με διάμετρο περίπου 70 χιλιάδες έτη φωτός, ο NGC 253 είναι το μεγαλύτερο μέλος της Ομάδας Γαλαξιών του Γλύπτη, η πλησιέστερη προς την Τοπική μας Ομάδα Γαλαξιών. Εκτός από τις σπείρες της σκόνης, οι εντυπωσιακοί έλικες σκόνης φαίνεται να αυξάνονται από το γαλαξιακό δίσκο με νεαρά σμήνη αστέρων και περιοχές σχηματισμού άστρων.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε σκόνη συντελεί στον ξέφρενο σχηματισμό αστεριών, δίνοντας στον NGC 253 τον χαρακτηρισμό ενός γαλαξία εκρηκτικής αστρογέννησης. Ο NGC 253 είναι επίσης γνωστός ως μια ισχυρή πηγή υψηλής ενέργειας ακτίνων X και ακτίνων γάμμα, που πιθανώς να οφείλεται σε τεράστιες μαύρες τρύπες κοντά στο κέντρο του γαλαξία.