Βαρυτικός Φακός Γαλαξιών
Τι είναι αυτό το παράξενο τόξο; Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης του σμήνους γαλαξιών Abell 370, οι αστρονόμοι παρατήρησαν ένα ασυνήθιστο τόξο στα δεξιά του σμήνους.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι εικόνες επέτρεψαν στους αστρονόμους να προσδιορίσουν το τόξο ως ένα πρωτότυπο ενός νέου είδους αστροφυσικών φαινομένων – η βαρυτική επίδραση ενός ολόκληρου σμήνους γαλαξιών σε γαλαξίες του υποβάθρου.

Σήμερα, όμως, γνωρίζουμε ότι το τόξο αυτό αποτελείται από δύο παραμορφωμένες εικόνες από ένα αρκετά συνηθισμένο γαλαξία που έτυχε να βρίσκεται πολύ πίσω από το τεράστιο σμήνος. Η βαρύτητα του Abell 370 προκαλεί το φως των γαλαξιών του υποβάθρου – και άλλων – να απλώνεται και να φτάνει στον παρατηρητή κατά μήκος πολλαπλών διαδρομών, όπως με ένα μακρινό φως που φαίνεται μέσα από το στέλεχος ενός ποτηριού κρασί.

Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το αναβαθμισμένο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για να φωτογραφήσουν το Abell 370 και τον βαρυτικό φακό με πρωτοφανή λεπτομέρεια. Σχεδόν όλα τα κίτρινα σημεία στην παραπάνω εικόνα είναι γαλαξίες του γαλαξιακού σμήνους Abell 370.

Ένα έξυπνο μάτι μπορεί να παρατηρήσει πολλά παράξενα τόξα και διαστρεβλωμένα arclets, ωστόσο, είναι πραγματικές εικόνες από πιο μακρινούς γαλαξίες. Η μελέτη του Abell 370 δίνει στους αστρονόμους ένα μοναδικό παράθυρο για τη διανομή της κανονικής και της σκοτεινής ύλης σε σμήνη γαλαξιών και στο σύμπαν.